You are here

Hordozható DNS-labor – a bűnüldözés új fegyvere

A NEC cég új találmánnyal lepte meg a japán bűnüldözést. Az egyelőre még bőrönd méretű labor 20 perc alatt képes lesz a bűnözők DNS azonosítására.

Tény, a japán bűnüldözés a csúcstechnológiára épül. Tokió éjszakai szórakoztató központjában magam is végig nézhettem egy igazoltatást. A rendőrök három cingár fiatalember iratait vizsgálták. Egyik rendőr a járdán kérdezgette a fiatalokat, a másik a rendőrautóban ült. A volán mellé beépített computerbe beütött néhány adatot, és máris megjelent az egyik fiatalember fotója és adatai. Társa valami furcsát talált az igazoltatottak viselkedésében, ezért a zsebeik tartalmát akarta látni. Zavart magyarázkodás közepette előkerült néhány gyanús port tartalmazó kis zacskócska.

– Ezt meg kell vizsgálnom – szólt ki a nyitott ajtón az autóban ülő. A képernyő előtt lenyitott egy kis tányérkát. Pipetta, kis üvegcsék kerültek elő. A pipettába felszívott por oldatából a tányérkára cseppentett egy keveset. Pár másodperc múlva a képernyőn megjelent a vegyelemzés eredménye.

– Központ – szólt be a rádión – három fiatal férfit fogtunk kokainnal. Kattant a bilincs, s a sarkon feltűnik az erősítés, egy másik rendőrautó. Az egész alig tartott tovább három percnél.

A bűnözők leleplezésében eddig is nagy szerepe volt a DNS-azonosításnak. A japán rendőrségnek gyorsan gyarapodó gyűjteménye van az elfogott bűnözők DNS-mintájából. Ha egy utcai járókelő kezéből a visszaeső bűnöző kikapja a táskáját, és eközben hozzáér a meglopott kabátujjához, ebből már azonosítani tudják.

A DNS-azonosítás mindeddig gyorsított eljárásban is egy napig tartott. Az NEC csúcstechnológiát gyártó cég új találmánnyal örvendeztette meg a japán bűnüldözést. Olyan hordozható DNS-laboratóriumot fejlesztett ki, amely 25 perc alatt képes az azonosításra. Ráadásul a laboratórium csak bőrönd méretű, tehát az autó csomagtartójában is elfér. A 32 kiló súlyú találmány 2014-ben kerül piacra 10 millió yen (27 millió forint) áron.
Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: