You are here

Hokuszai múzeum nyílt Tokióban

hokusai-museum

Tokióban múzeum nyílott a japán nemzeti festője műveiből. Hokuszai életében 40 ezer rajzot, festmény és fanyomatot készített.  

Kacuska Hokuszai (Katsushika Hokusai) festőművész hosszú, és művészi alkotásokban gazdag utat járt be. 1760-ban született, s meglehetősen mozgalmas életében 93-szor költözött. A korabeli főváros – akkori nevén Edó – szívéhez nőtt, mágnesként vonzotta. Időről-időre visszatért oda.

Pályafutása alatt a mester mintegy harminc művésznevet használt, csak 1797-től véglegesítette a Hokuszai-t.

Termékeny művész volt. Hetvenéves pályafutása alatt 40 ezer rajzot, festményt és fanyomatot készített, ezen kívül mintegy 500 könyvet illusztrált. Műveinek egy része Japán nemzeti kincsének számít.

Képeinek témáit széles skáláról válogatta. Lerajzolta a vidéki rizstermelő parasztokat, Edo szórakozóhelyinek kurtizánjait, a japán legendák és mesék főhőseit. Ötletekben kifogyhatatlan volt.

Az 1817 és 1878 között készített mangasorozata afféle japán enciklopédiának számít. Legjelentősebb műveinek azonban a Fudzsi-hegyről készített 36 látképe számít. Legismertebb alkotása a Kanagawai nagy hullám című kép, amelynek fadúcos lenyomata széles körben elterjedt. A tenger hullámai megigézték a mestert, más-más megfogalmazásban újra meg újra megfestette azokat.

Fanyomataiban ügyesen ötvözi a hagyományos japán stílust az újnak számító nyugatival. Műveinek – elsősorban a Hokuszai Manga című 15 kötetes rajzgyűjteményének – jelentős szerepe volt a japán iránti európai érdeklődés felkeltésében.

Hosszú, művészi alkotásokban gazdag életét 1849-ben, 89 éves korában fejezte be.

A mester fellelhető fanyomatai ma igen magas árakon találnak gazdára. Még az utánnyomott példányokat is „jó pénzért” árulják.

A Hokuszai életművének otthont adó múzeum a nemzetközi hírű építész, Szedzsima Kazujo terve alapján készült. A kiállítótermeken kívül helyet kapott benne a festő műtermének eredeti méretű másolata, egy előadóterem, egy, a mester életét és munkásságát bemutató könyvtár és egy ajándékbolt.

A kiállított tárgyak híven szemléltetik a művész életét és munkásságát. A művek egy része a városnegyed tulajdonából való, a többi magángyűjteményekből kölcsönzött. A tárlat emblematikus darabja a Kanagawai nagy hullám fametszete.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: