You are here

Hogyan mentené ki Japán fegyveres konfliktus esetén állampolgárait Dél-Koreából?

Cusima és Kjúsú szigetére menekítenék Koreában rekedt állampolgáraikat a japánok.

Észak-Korea fegyverkezése egyre nagyobb veszélyt jelent a vele szomszédos országokra, így Japánra is. A japán kormány mentési tervet dolgozott ki arra az esetre, ha az északi rezsim támadása miatt a japán állampolgárokat ki kell menekíteni Dél-Koreából.

A tervek szerint a Dél-Korea déli részén fekvő Puszan városába evakuálnák a kimenekítendő japánokat és onnan az ötven kilométerre lévő, Japánhoz tartozó Cusima szigetre vinnék őket japán és amerikai hadihajókkal. Innen pár nap várakozás után Kjusú szigetére szállítanák tovább őket.

Dél-Koreában nem örülnek a partjaik közelében megjelenő japán hadihajóknak. Ám ha a japán hajók az amerikai hadsereg fennhatósága alatt érkeznek, akkor hajlandóak beengedni őket. A japán és az amerikai hadsereg nemcsak saját, hanem a másik ország állampolgárainak kimentéséhez is segítséget nyújtana.

Észak-Korea rakétakísérletei egyre jobban aggasztják az egész világot. Szomszédjai, így Japán is mindent megtesz, hogy közel 60.000 Koreában tartózkodó állampolgárát egy esetleges fegyveres konfliktus esetén minél előbb hazaszállítsa a szülőhazájába.

Veres Tamás
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: