You are here

Hiroshige

Hiroshige

Utagawa Hiroshige (1797-1858) a korabeli könnyed stílusú képek (japánul ukiyoe) egyik neves alkotója, a műfaj tájképfestészetének iskolateremtő mestere.
Legismertebb műve az “53 állomás a keleti tenger partján”.
A keleti tengerparti út – az 500 kilométeres Tókaidó – az akkoriban még Japán központjának számító Kiotót kötötte össze a mai Tokióval, mely Edo néven jelentőségében vetekedett a fővárossal is. A Csendes-Óceán partján a két város között tetemes áruforgalom bonyolódott le, háborús időkben pedig a Tókaidó hadiútként szolgált. Évről évre főurak vonultak népes kíséretükkel szolgálattételre a fővárosba, a kiotói rezidenciára. A Tókaidó 53 állomása pihenővel szolgált a hosszú úton járó utazónak.

Hiroshige
Hiroshige 55 képet készített az állomásokról, megfestette ugyanis az edó-i és a kiotó-i végállomást is (Nihonbashi és Szandzsóbashi). Nézzük egyik képét – talán azt, amelyik éppen a Nihonbashit ábrázolja. A hídon reggeli fényben vonul a főúri menetoszlop, élén lándzsások zászlai lengenek, az előtérben halárusok a kifogott halat csingafán cipelik. Ugyanez a motívum megjelenik van Gogh festészetében is – ő az eső mosta tájat vette át Hiroshigétől – még a japán feliratokkal is megpróbálkozott. Cézanne, Degas, Monet, Manet, a francia századvég impresszionistái nem csupán csodálták, de hatni is engedték műveikre a japán ukiyoe-t.
Hiroshige Edo városában született, kisnemesi szamuráj családban, apja a vár tűzoltóságában viselt tisztséget. A fiú 13 évesen elveszítette szüleit és elszegődött Utagawa Toyohiróhoz, aki utolérhetetlen volt kora női ideáljának ábrázolásában. Hiroshige a mester tiszteletére felvette az Utagawa nevet, és eleinte maga is szép nőket rajzolt, mígnem 1832-ben lehetősége nyílt rá, hogy csatlakozzon egy udvarba tartó követséghez, mely lovat vitt ajándékul a császárnak. Végigjárhatta tehát a Tókaidó 53 állomását, és helyszíni vázlatai alapján elkészítette híres metszetsorozatát a nevezetes megállókról. A képek sikerére jellemző, hogy hamarosan több mint 30 000 példány kelt el belőlük, korának igazi művészeti bestsellerének számítottak. Más ukiyoe mesterek, mint a Fuji-hegyet megörökítő Katsushika Hokusai vagy Kitagawa Utamaro műveihez hasonlítva, Hiroshige munkáit a páratlanul finom lírai hangvétel jellemzi.

Hiroshige

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: