You are here

Hideg tengervíz miatt fehérednek és pusztulnak az északi korallok

A szokatlanul hideg tengervíz miatt pusztulnak a világ legészakabbra található korallzátonyai Japán nyugati partvidékén – közölte az ázsiai szigetország környezetvédelmi minisztériumának illetékese.

A tárca szakemberei az elmúlt hónapokban mérték fel a korallok állapotát és megállapították, hogy tömeges fehéredés sújtja őket, a hat tanulmányozott helyszín mindegyikén 90-100 százalékos a virágállatok fehéredése. Négy felmért területen a kifehéredett korallok 85-95 százaléka elpusztult – mondta el Takahasi Juto, a tárca regionális hivatalának szakembere.

A pusztulás oka az, hogy a térségben idén szokatlanul hideg a víz, amelyet részben a Kurosio-áramlat irányának megváltozása okoz. A nagyon erős téli hidegfrontok hozzájárultak az alacsony vízhőmérséklethez – mondta Takahasi az AFP francia hírügynökségnek.

A Kurosio-áramlat egy meleg áramlat a Csendes-óceán északnyugati részén, a szubtropikus délnyugat felől érkezve áramlik el Japán déli szigetei előtt. Az áramlási irány szokatlan megváltozása elősegítette, hogy a mélyben lévő igen hideg víz felemelkedjen.

Keveset tudnak a szakemberek arról, mi változtathatja meg a Kurosio áramlásának irányát, de 1965 óta már hatszor figyelték meg a jelenséget, legutóbb tavaly nyáron. E jelenség miatt csökken a tengervíz hőmérséklete, változnak a halászterületek elhelyezkedései, sőt a hajózási navigációra is hatással van a japán meteorológiai ügynökség szerint.

Ez a korallfehéredés és -pusztulás visszafordíthatatlan, de eltér a délebbre élő virágállatok fehéredésétől. „Ez más, mint az ausztráliai Nagy-korallzátonyon vagy az Okinava szigeténél tapasztalt korallfehéredés, amelyet a tengervíz szokatlan melegedése okoz. A mi térségünkben a víz hideg, ami nagyon sérülékennyé teszi a korallokat” – magyarázta Takahasi.

A korallzátonyok a Föld tengeri környezetének 0,2 százalékát alkotják, de a tengeri élővilág mintegy 30 százalékának adnak otthont.

 

/ MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: