You are here

Haza került a 73 éve halott japán katona emlékzászlaja

Bavonulózászló

Egy 93 éves amerikai veterán Japánba hozta a háború egyik japán áldozatának emlékzászlaját. A 75 éve halott bátyja utáni emléktárgyat a japán katona még életben lévő, 95 éves húga vette át.

(Fotó: Az amerikai veterán és az elhunyt japán katona bátyja.)

A II. világháborúban Marvin Strobo amerikai tengerészgyalogos a Csendes-óceániai Saipan szigetén dúló harcok során talált rá a 25 éves japán katona, Jaszue Szadao holttestére. Évtizedekig őrizte a halott katona emlékzászlaját, mígnem megtudta, hogy a japán hadsereg csak jelképes temetéssel adózott az elhunyt tiszteletére: kövekkel megrakott faládát földelt el.

     Az amerikai elhatározta, hogy megkeresi Jaszue Szadao családját és átadja nekik elhunyt hozzátartozójuk zászlaját. Az Obon Societyhez fordult segítségért, akik felvették a kapcsolatot a japán szervekkel. A japánok a zászló felirataiból behatárolták, melyik vidékről származhat az, s végül eljutottak az elhunyt hozzátartozóihoz.

     A most 93 esztendős amerikai veterán vállalta a 16 ezer kilométeres repülőutat, hogy az emlékzászlót személyesen adhassa át az elhunyt japán katona családjának. Csodával határos, még él Jaszue Szadao bátyja, és 93 esztendős húga, Furuta Szajoko. A két testvér könnyeivel küszködve vette át 73 éve elhunyt szerettük messziről visszatért emléktárgyát.

     A selyemanyagon napkoronggal díszített japán bevonuló zászlóra jókívánságokat, fohászokat és buzdítást írnak a bevonuló fiatalhoz közelálló rokonok és barátok. Jaszue Szadao mindig a zubbonya alatt hordta az emlékfeliratokkal teli selymet.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: