You are here

Hatalmas tömegek szilveszter éjszakáján

A koronavírus-veszély elkerülésére a japán kormány csak kérhet, de nem büntethet. Szilveszter estéjén egyes vallási intézményekben hering módján préselődtek az odacsoportosult ünneplők.

                   Tokyo, sibuyai kereszteződésnél december éjszaka 11 óra Fotó: AP/Kiichiro Sato

Japánban régi hagyománya van az óév búcsúztatásának és az újév köszöntésének. Az ünneplők éjfél előtt tömegesen felkeresik a kedvenc szentélyüket, templomukat, ahol harangszó kíséretében számolják vissza az év utolsó másodperceit, és tapssal köszöntik az újév kezdetét.

A 2020-as év végén a kormány arra kérte a vallási központokat és a rendezvényszervezőket, hogy a koronavírus járvány terjedése miatt szilveszterkor szüneteltessék a csoportos összejöveteleket.

Ennek egyes szervezők ennek eleget tettek, például a legjelentősebb vallási intézmény, a Meidzsi-szentény bezárta a kapuit az év utolsó éjszakájára. Ám Tokióban, a Kandában lévő Mjodzsin-szentélyben hatalmas tömeg gyűlhetett össze. Az emberek nemhogy a kötelező távolságot nem tudták tartani, de valósággal hering módjára összepréselődtek.

A kormány december 31-én hirdette ki a Koronavírus csúcsmutatóit, amely szerint Tokióban egy nap alatt 1.337, országosan pedig 4.519 új fertőzöttet regisztráltak.

Címlap fotó: Raiter/Issei Kato

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: