You are here

Hasimoto visszaszívta kijelentéseit

Hasimoto Tóru, a Japán Restaurációs Párt (JRP) társelnöke gyakorlatilag visszaszívta a katonai szex-rabszolgasággal kapcsolatos, sok felháborodást keltett kijelentéseit.

Japán a XX. szd. első felében Korea és Kína megszállása alatt bordélyokat tartott fenn a japán katonák „testi szükségleteinek” kielégítésére. A két megszállt ország szerint a japán hadsereg mintegy 200 ezer helyi nőt kényszerített, hogy ezekben a bordélyokban szex-rabszolgaként kiszolgálják a japán katonákat. Az elmúlt 30 évben több tiltakozási és számonkérési hullám indult a két országból, bocsánatkérést és kártérítést várva Japántól. (Talán nem véletlenül, ezek az akciók általában gazdasági válságok idején szerveződtek.) A japánok tagadták a bordélyok létezését, illetve azzal védekeztek, hogy a helyi nők azokba önként jelentkeztek.

A napokban nagy felháborodást keltett Hasimoto Tóru, a Japán Restaurációs Párt (JRP) társelnöke és egyben Oszaka polgármestere beszéde. Hasimoto szerint a japán katonák fegyelme miatt szükség volt a katonai bordélyokra. Azzal vádolta Dél-Korea, az Egyesült Államok, ill. más országok hadseregeit, hogy a háborúban szexuálisan kizsákmányolták az általuk megszállt országokban a nőket. Kifogásolta, hogy csak a japán katonák tettei kerülnek a nemzetközi figyelem központjába. Felszólította az országban állomásozó amerikai katonákat, hogy a szexuális bűncselekmények elkerülésére inkább vegyék igénybe a japán szexipar szolgáltatásait.

Hasimoto a nemzetközi, ill. a japán feminista mozgalmak felháborodása miatt kénytelen volt „visszaszívni” kijelentéseit. A sértettektől bocsánatot kért, és javasolta, hogy a szex-rabszolgaságot legvehemensebben támadó Dél-Korea a hágai bíróságon tisztázza Japánnal a történteket. A dél-koreai külügyminiszter felháborítónak nevezte az ötletet.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Újabb amerikai katonákat tartóztattak le Japánban

Birtokháborítás és testi sértés a vád egy amerikai katona ellen Okinaván


http://interjapanmagazin.com/amerikai-katonakat-tartoztattak-le/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: