You are here

Három napig Fukusimában lesz az olimpiai láng

A váltófutás során három napot a 2011-es földrengés-, szökőár- és atomkatasztrófa-sújtotta térségben tölt Japánban a 2020-as tokiói olimpia lángja.

A szervezők keddi bejelentése alapján a staféta egyik feladata az, hogy bemutassa, a szigetország kiheverte a hét évvel ezelőtti tragikus eseményeket.

A tervek szerint Japánba érkezése után a fáklya néhány napig Fukusimában, Ivatéban és Mijagiban folytatja útját, ezt a három megyét sújtotta leginkább a katasztrófa. Később az ötkarikás jelkép egyaránt három napig időzik abban a négy megyében, amelyek több sportág versenyeinek adnak otthont, majd 15 napig Tokióban és a környékén viszik körbe.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a fűtőanyag fúziója. A keletkezett sugárzásveszély miatt több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: