You are here

Harc az influenza ellen

Egy 2013-as Japán kutatás szerint a halolajban található egyik anyag jelentősen csökkenti az infuenza súlyos tüneteit, és ezáltal a közeljövőben akár az egyik alapanyagát is képezheti a vírusra gyógyírt jelentő szernek, a kutatók szerint.

A több japán egyetem munkatársának együttműködésével zajlott kutatás szerint, a tengeri halak, főleg a makrélák olajában fellelhető nagy mennyiségű dekozahexán sav (DHA) lebomlásakor keletkező protektin D1, amely egy fehérje, magas hatásfokkal gátolja meg az influenzavírus terjedését, amely világszerte több millió embert fertőz meg évente – közölte az Aszahi Simbun napilap.

Több kutató úgy véli, hogy ez az anyag többek között a madárinfluenzaként ismertté vált H5N1 vírustörzs ellen is hatékonyan fellép majd.

A tesztalanyok eddig még csak egerek voltak, de az így nyert eredmények is bíztatóak. Egy kísérlet során a vírust az állatok tüdejébe juttatták, ezáltal légzési zavarokat előidézve, melyek hasonlóak egy influenzás megbetegedés tüneteihez. A rágcsálók egy részét olyan szerrel kezelték, amelyet a 2009-es nagy madárinfluenzajárvány alatt adtak a legsúlyosabban fertőződött betegeknek. Az állatok másik felének protektin D1-et is hozzáadtak ehhez a készítményhez. Akik kaptak a halolajból kinyert fehérjéből, mind felépültek, míg a többi alany esetében csupán 20%-os volt a túlélési arány.

Egy másik kísérlet alkalmával hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás injekcióként adták be nekik a protektin D1-et. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet.

Az ezt kutató orvosok szerint a fent említett kísérletek alapján az anyag a jövőben az alapját képezheti egy, az influenzás megbetegedést gyógyító szernek. Arra azonban egyenlőre nem találtak választ, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában is elégendő-e a vírus megelőzéséhez. Reményeik szerint a további kutatások eredményeket és válaszokat adnak majd. minden további felmerülő kérdésükre.

 

Szána Fruzsina
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: