You are here

Harc a Japán piacért

A franciaországi Biarritzban tartott G7 csúcstalálkozón résztvevő nemzetek igyekeztek a lehető legjobb kapcsolatokat kialakítani. Egy kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően, Amerika több agrár terméket szállíthat be Japánban. Eddig úgy tűnt, hogy az USA igen jól elszigetelte magát a szigetországtól, ezzel azonban újra közel került az értékes piachoz.

Donald Trump amerikai elnök a találkozón ismét az amerikai mezőgazdasági termékeknek keresett megfelelő felvevőpiacot. Japán több szempontból is alkalmasnak bizonyult erre a célra. Az Egyesült Államok számára a negyedik legjelentősebb agráripari felvevőpiacának számít a szigetország, azonban a legutóbbi szabadkereskedelem megállapodás során az USA nem járt jól. A fennálló vámok sokkal könnyebb belépést engedtek az európai áruknak, mint az amerikaiaknak.

Sertésexport szempontjából is igen fontos célpont lett Japán, hiszen a világ legnagyobb sertéshúsimportőrének számít és ezért is óriási harc bontakozott ki az EU és az USA között. Úgy tűnt, hogy ezen téren Európa került fölénybe, Amerika mostanra előnyt szerzett.

Bár a mostani megállapodás részletei még nem ismertek, azonban annyi biztos, hogy a gabonaféléken kívül a marha- és sertéshús, a tejtermékek, a bor és az etanolipar is hasznot húzhat ebből.

Rendkívül fontos most ez Amerikának, hiszen a tavaly kitört vámháború miatt Kínába szánt termékeinek exportja leállt, illetve még 2017-ben visszalépett a Csendes-óceáni Partnerség egyezménytől is. Amerika kihátrálása a bent maradt tagok előnyére vált, főként Kanada és Ausztrália szerezhet lépéselőnyt búzaexportban.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: