You are here

Hajnalban fellőtték a japán Hajabusza-2 űrszondát

Ma hajnalban útjára indult a Hajabusza-2 űrszonda. 2018-ban éri el a 1999 JU3 nevű kisbolygót, amelyen 18 hónapot tölt kutatással, majd visszatér a Földre.

Ma hajnalban, japán idős szerint 5:22 órakor a kagosimai űrkutatási központból fellőtték a Hajabusza-2 űrszondát szállító H-2A rakétát. A JAXA japán űrügynökség közölte, hogy a rakéta a pályára állt, majd sikeresen megtörtént a leválás. (Az űrszonda nevének angolos átirata: Hayabusa, jelentése „sólyom”.)

A szonda a tervek szerint 2018-ban érkezik a 1999 JU3 aszteroida felszínére. A kutatáshoz több kisebb robotot is szállít, így a Minerva-II-t, továbbá a német és francia mérnökök által fejlesztett Mascot-leszállóegységet.

A mindössze 1 km átmérőjű kisbolygó feltételezések szerint nem sokat változott a naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta. A naprendszer és Földünk történelme szempontjából fontos, hogy a bolygó belsejéből kőzetmintát kaphassanak a kutatók. A mélyebb rétegekből a szonda robbantással fog mintához jutni. 18 hónapig tartó adatgyűjtés után 2020-ban indul vissza a Földre.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: