You are here

Gyorsítják a szabadkereskedelmi megállapodást az EU és Japán között

Mindkét fél jól jár, ha év végéig sikerült tető alá hozni a szabadkereskedelmi megállapodást az EU és Japán között.

Az Európai Unió és Japán egyetértésben felgyorsítja a szabadkereskedelmi megállapodást. Abe Sinzó japán kormányfő reményei szerint közös cél, hogy év végéig elkészüljön az alapelveket rögzítő szöveg.

Kik járnak jól az egyezménnyel? Szinte mindenki. Az Európai Unióba is kifizethető áron eljutnak jó minőségű japán termékek. Az új piac valóságos kincs a négy évvel ezelőtt természeti katasztrófa miatt araszoló japán gazdaságnak.

A szigetország csak néhány éve fogadja nyitottabban a külföldi árukat. Addig a lakosság elsősorban csak a külföldinél drágább japán termékeket vásárolta, import áruhoz pedig annál is magasabb áron, a külföldi ár többszöröséért juthatott. Az EU-Japán kereskedelmi szerződéssel jól járnak tehát a japán fogyasztók, az eddigi ár töredékéért juthatnak majd hozzá sok európai termékhez.

A szerződésnek lesz egy vesztese és egy újabb nyertese is. Bezárhatják hivatalaikat a külföldi árukat többszörös áron kínáló japán importőrök. Kénytelenek lesznek beolvadni a termelésbe, ami megint csak a japán gazdaságnak kedvez.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: