You are here

Gregor László: Nippon Seibukan Kensa Kikan Temesváron

Temesvár

Október 19 – 21 között egy régen várt harcművész eseményre került sor Temesváron. A Nippon Seibukan Akadémia romániai alapítványa, a temesvári Daisho Klub és a bukaresti Cold Steel Kub rendezte meg a Kensa Kikan West elnevezésű szemináriumát. Mivel ilyen szintű esemény még nem volt a Nippon Seibukan európai történetében – húsz éve nem járt a szervezet vezetője Európában – , ezért nagy várakozással fordultak a térség harcművészei a rendezvény felé. Október 16-án érkeztek Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre a vezetők, akiket Borbíró Zoltán Fuku-Shidoin és Tar László mester várt a román szervezők mellett. Budapestre érkezésük után, útban Temesvárra,  Békéscsabán szívélyes vendégként fogadták Őket Gregor László magyar shidoin vezetésével, s a Seibukan Egyesület kezdő csoportjánál történt rövid látogatásnál érezhették a tiszteletet és szeretetet már a magyar  kezdők részéről is.

Temesvár

Balról: Shihan Belen  Perez, Hanshi José Miguel Martinez Barrera IX.DAN, Sensei Alic Bogdan  VIII.DAN

Temesváron magyar,román, spanyol, szerb, kanadai, japán résztvevőkkel kezdődött a Kensa Kikan. Természetesen a rendezvényre eljött a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezérkara is.  Gregor László VI.DAN shidoin, Borbíró Zoltán IV.DAN Fuku-shidoin, Pospischil Tamás VI.DAN Tai-Jitsu, Ju-Jitsu Fuku Shidoin, Verebics Hajnalka V.DAN Aikido vezető, Csuhaj László V.DAN Karate vezető, Gasparik Róbert III.DAN titkár. Ez azért volt fontos, mert a Nippon Seibukan Akadémia japán vezetése most találkozott először ilyen formában  a magyar vezetéssel. A huszonöt érdeklődő magyar harcművész között olyan kiválóságok is eljöttek, mint Vikartóczky Gusztáv, Kocsis István Tai-jitsu mesterek, vagy Tar László kempo világbajnok. S ami külön rangot adott a Kensa Kikannak magyar részről: eljött a Magyar Harcművészetek Össz-Szövetsége elnöke, Sensei Kalmár Árpád is.

Temesvár

A bemutatók elnöksége: Jobbról: Hanshi Robert Manole  VIII.DAN, Kancho Yashuo Kawano IX.DAN,Hanshi Uchiyama Koji VIII.DAN, Shihan  Gregor László VI.DAN, Renshi Ivica Zdravkovic VII.DAN

A pénteki napon délelőtt a protokolon és a sportdiplomácián volt a hangsúly. A Nippon Seibukan nemzetközi és román vezetését és a magyar shidoint fogadta Nicolae Robu, Temes megye alelnöke, majd sajtótájékoztató keretében Temesvár alpolgármestere, Dan Diaconu. Ebből is érződött, hogy az itteni megyei és városi vezetés  szintén nagyon fontosnak tartja a Kensa kikant. Este kezdődött az edzésmunka. Hanshi Koji Uchyama tartott edzést a fekete öveseknek, megtiszteltetés volt, hogy uke-nak Gregor Lászlót választotta. Az edzésben minden megtalálható volt, ami a karate sajátja.: bemelegítés,  technikák gyakorlása magas ismétlésszámban, küzdelmi rávezető gyakorlatok, küzdelmek, formagyakorlat tanulása. Itt nagy örömünkre szolgált, hogy –látva ebben való jártasságát- Uchiama Shihan kiszólította Pospischil Tamás mestert, mutassa be a formagyakorlatot, ami nagy elismerést jelentett. A kétórás, pörgős edzés után jöhetett a pihenés. A másnapi szombati délelőtti edzés négy órás időtartamú volt. Először Hanshi José Miguel Martinez Barrera tartott ju-jitsu edzést a tradicionális Yawara  miura –ryu irányzatából. Egy támadás-védés-ellentámadás sorozat elemeit vehettük át. Csoportbontással folyt a szombati edzés, hiszen ez alatt a fiatal színes és fehéröveseknek Kawano Kancho és Uchiyama Hanshi tartott edzést. Ezután váltás történt, hiszen az idősebbek mentek karate edzésre, míg a fiatalok ju-jitsu edzésre. Ismét Uchiyama Hanshi tartotta az edzést, Kawano Kancho szakmai felügyeletével. Az előző este tanultak pörgős ismétlése következett küzdelmi gyakorlatokkal és küzdelmekkel, ismét a Gekisai Dai Ichi katát gyakorolták, sőt a Gekisai Dai Ni katát is átvették a magasabb övesek. Ezután ismét váltás következett, hiszen a fiataloknak, fehér öveseknek Shihan Gregor László tartott karate edzést , s a másik tatamin Hanshi Robert Manole VIII.DAN eszközös, tanto-jitsu  (kés) és puszta kezes Ju-jitsu edzést tartott. Egy óra után ismét csoport csere történt. Így egy négy órás, tartalmas edzés után következhetett a három órás szünet. Délután Renshi Ivica Zdravkovic VII.DAN, szerb shidoin vezényelt Iado edzést, ami nagy sikert aratott, nem utolsó sorban az oktató kedves, közvetlen stílusa miatt is. A másik csoportot  Sensei Alic Bogdan III.DAN , román fuku-shidoin önvédelemre oktatta. Ismét csoportcsere és – véget ért a hosszúra nyúlt nap edzés része. A végére egy klasszikus japán harcművészeti ág, a kyu-do, a japán íj használatát mutatta be a spanyol Shihan Belen Perez  , kimért. lassú, a japán BUDO-tól átszellemült mozdulataival.  Két lövést adott le majd 30 méter távolságról, fejlesztve ezzel a rohanó tempóhoz szokott európai-résztvevők türelmi tűrőképességét is. Hiába, a kyudo-ezek szerint nem a rohanó élettempó harcművészete. A megerőltető nap végén Sayonara Partyn lazíthattak a résztvevők.

Temesvár

Hanshi Uchiyama Koji  VIII:DAN

A harmadik napon érthető módon fáradtan érkeztünk a Kensa Kikan záróeseményére. Itt Embu keretében mutatkoztak be a különböző japán harcművészetek., 15 percenként. Először Kempo-jitsu-t láthattunk, ötvözve az utcai harc elemeivel, majd Sempai Adi Butarinu mutatta be a shotokan karatét kihon ippon kumite és kata segítségével. Ezután következett a nihon Ta-jitsu, amelyet Shihan Pospischil Tamás, Sensei Spalovszky Csaba és Tusjak László  mutatott be. A rendkívül magas színvonalú bemutatóban a formagyakorlatoktól kezdve az eszközös harcon át az önvédelmi technikákig minden szerepelt. Méltán érdemelték ki a Kensa Kikan „vezérkarának” elismerő visszajelzését és a közönség nagy tapsát. Ez a színvonal – szerencsére – folytatódott akkor is, amikor Shihan Verebics Hajnalka mutatta be az aikido elemeit tanítványaival. Itt is a pusztakezes, a több ember elleni küzdelem és a kés és kard elleni önvédelem technikáit csodálhatták meg a résztvevők. Az Embu sorozatot ismét a kyudo zárta, s Belen Perez shihan most negyed óra alatt eltalálta akis céltáblát,nagy  tapsot aratva. A japán íjjal – talán azért, mert nem szimmetrikus és kis „ereje” miatt ívesen lehet csak távolságra lőni , – valószínűleg jóval nehezebb lőni, főképpen nagyobb távolságra!

Temesvár

“Barangolás a teremben”

A Kensa Kikant Kancho Yashuo Kawano zárszavai fejezték be, s ezután került sor az oklevelek átadására és a fényképek készítésére. A szervezők legközelebb két év múlva terveznek hasonló rendezvényt, tehát  valószínű, nem kell húsz évet várni ilyen jellegű Seibukan találkozóra. A Nippon Seibukan Akadémia vezetői meghívták a résztvevőket a 2013 szeptemberében, Kyotóban rendezendő nagy harcművész fesztiválra, amelyet az Össz-Japán harcművész Szövetség, a Zen Nihon Sogo Budo Renmei szervez, s ahol tavaly is több külföldi bemutató csoport lépett fel a legendás Butokuden-ben.
Külön öröm, hogy Temesváron, a résztvevők között mind számarányában, mind hozzáállásban, mind edzésmunkában élen jártak a magyar harcművészek, egy nagyon jó képet alakítottak ki a Nippon Seibukan Akadémia vezetésében. A protokoll látogatásoknál Gregor László shidoin komoly gondolatokat fogalmazott meg, egyetértést aratva. Az edzésmunkában a magyarok élen jártak, hiszen amikor például Uchiyama Hanshi Pospischil Tamás mestert felkérte a formagyakorlat bemutatására mindenki előtt, amikor Zdravkovic mester a magyar Spalovszki Csabát kérte az iado-nál ugyanerre, amikor az Embu-nál a legnagyobb sikert a magyar tai-jitsu-sok és aikido-sok aratták, ezek a tényezők nem lehettek véletlenek. S mivel Borbíró Zoltán Fuku-Shidoin jóvoltából a japán vendégek Budapesten is eltölthettek egy kellemes napot elutazásuk előtt, a magyar harcművészek emelt fővel jöhettek haza. 1998-ban kapott megbízást Gregor László shidoin a szervezet magyarországi „bevezetésére” és mára az egyes irányzatok élére megbízható és megfelelő tudású vezetők kerültek. A tartalmi munka, és a fejlődés következő szakasza igazából csak most kezdődik majd.

Temesvár

Formagyakorlat tanulása

A Kensa Kikan megszervezése hatalmas feladatot jelentett a Hanshi Robert Manole és Sensei Alic Bogdan vezette Nippon Seibukan Harcművész Alapítványnak. Ezt a munkát sikeresen végezték el, amiért köszönet jár Nekik, csakúgy, mint a rendezvényt koordináló és mozgató Hanshi José Miguel Martinez Barrera Shibucho-nak. Nemzetközi összefogással és egymás kölcsönös tiszteletével értékeket lehet létrehozni, és ez a temesvári Kensa Kikan ez volt.  Összegzésként a kezdeti, botladozó szervezési kezdés után a Kensa Kikan szakmai része jól sikerült és elérte a célját. Összébb hozta a Nippon Seibukan Akadémia különböző országokban található tagjait és szimpatizánsait, megismerhették a különböző japán harcművészetek jellemzőit edzések és bemutatók útján. A résztvevők lelkesedését , a mutatott szakmai színvonalat nézve megnyugodva térhetett haza Kancho Yashuo Kawano : Európának ezen a részén elhivatottan ápolják a japán harcművészetet és hagyományokat!

Temesvár

Mi,  csapatban.

 

Gregor László
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: