You are here

Fukusima környékén magas a céziumtartalom a talajban

fukushima-soil

 

Fuksima 45 lilométeres körzetében magas cézumártékeket mértek a talajvízben.

A volt Szovjetunióban a gazdaság feltornázására sorozatban építették az atomerőműveket. Az elhasználódott, de még ugyancsak sugárzó nukleáris fűtőrudakat kezdetben közönséges gödrökbe temették. (Később betonteknőkbe, de mint kiderült, idővel ezek is szivárognak.) A sugárzó talajvíz bekerült a föld mélyében keringő források és folyók vizébe, és nem egyszer a temetési helytől több száz kilométerre bukkant fel. A távoli tavak környékén a víz fertőzöttségének egyenes következménye lett a tömeges halandóság.

A tragédia enyhébb jelei mutatkoznak Fukusima környékén. A meghibásodott atomerőműből folyamatosan szivárog a talajba a céziummal szennyezett hűtővíz. Bár a lehetőségekhez képest a földet, szemetet és a folyók vizét folyamatosan sugármentesítik, az erdőket átszelő folyókon ez nem megoldható. Ezek a kisebb-nagyobb folyamok 45 kilométeres körzetben szállítják a sugárzó anyagokat, amelyek radioaktív lerakódást okoznak a gátak mélyén. A töltésekkel határolt folyók vizét ivásra és öntözésre is használják. Bár szakértők szerint ez egyelőre nem jelent veszélyt, később még jelenthet.

A gátak fenekére nincs megszabott sugárzási határérték, ezért szakértők a sugármentesítésre összegyűjtött föld és szemét tisztítására előírt értéket, kilogrammonként nyolc becquerelt vettek viszonyításnak. Ennek azonban a többszörösét is mérték gátak alján, a legmagasabb ennek több, mint nyolcszorosa, 64,5 becquerel. Egy minisztériumi jelentés szerint a folyók felszínén megengedett érték 10 becquerel, s a felszínen mindössze 1-2 becquerelt mértek.

H-guchi
Inter Japan Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: