You are here

Fukusima: Hibás felmérés, erős szivárgás

Hibás mérés, erős szivárgás

Szökik a hűtővíz a leállított fukusimai atomerőműből. A 10 méterre becsült vízoszlop magassága mindössze 60 centiméter. A szabadba került erős sugárzás 8 perc alatt végezne az emberekkel.
A fukusimai atomerőmű 2-es reaktorának belsejébe apró videokamerát, hő- és sugárzásmérőt, valamint vízszintmérőt juttatottak. A munkások jelenleg is óránként 9 ezer liter hűtővizet pumpálnak a reaktorba. A mérések alapján kiderült, hogy a 10 méter magasságúra becsült hűtővíz állása mindössze 60 centiméter. Egy újabb meghibásodás során a súlyosan szennyezett hűtővíz elfolyt, s belőle 80 liter az óceánba került.
A reaktor belsejében a sugárzás mértéke 10-szerese a halálos dózisnak. Ilyen környezetben az erőmű lebontásakor a munkásokat 1 perc múlva rosszullét fogná el, 8 perc múlva pedig elpusztulnának. Ez miatt különleges, távirányítású robotokat kell kifejleszteni az erőmű távoli és bizonytalan időpontúi megszüntetéséhez. Vélhetően még nagyobb problémákkal kel szembenézni a másik két reaktorban, ahol a fűtőrudak szintén leolvadtak.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:

Noda: A fukushimai krízisért senki sem felelős!

GREENPEACE: FUKUSIMA TANULSÁGAI

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: