You are here

Forróság, hőguta, itt a nyári meleg!

 Forróság, hőguta, itt a nyári meleg!

Japánt mindössze egy hét alatt elérte a hirtelen nyári forróság. 90 százalékos páratartalom mellett dél körül a hőmérséklet már 40 fok fölé emelkedik. Így aztán nem okozott meglepetést, hogy Tokióban, egy ifjúsági atlétikai találkozóról 16 lányt vittek kórházba hőgutával. A rendezvény kezdetekor, délelőtt 10 órakor a hőmérséklet már meghaladta a 30 fokot. A 12-17 éves lányok közül egyre többen estek ki a sorból. Az ájulással, vagy erős fejfájással kórházba szállított lányok estére már haza is térhettek.

Mindenkit aggaszt, mi fog történni nyár közepén 43-44 fokos melegben az áramszünetek alatt. Tudvalévő, a fukusimai atomerőmű katasztrófája óta a sugárzástól tartó japán lakosság nem járult hozzá a valamilyen okból leállított atomerőművek újraindításához. Jelenleg a Japánban épített 54 nukleáris erőmű közül már csak 19 működik, ami az ezt megelőző energiatermelésnek csak 30 százalékát biztosítja.

Sokan – maga az energiaügyi miniszter is – nyárra az áramszolgáltatás összeomlását vizionálja. Ezt megelőzendő, a lakosságot és a fogyasztókat önkéntes áramkorlátozásra szólították fel. Elsőként A Tokyo Metro Vállalattal szemben hirdettek kényszerkorlátozást, amely szerint szeptember 22-ig déltől délután 3 óráig, a csúcsmelegben a metróállomásokon nem használhatnak légkondicionálást.


Doma-Mikó István

Főszerkesztő
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/energia-takarekossag-koran-kezdessel/
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-az-atomtervet-feladjuk/
http://interjapanmagazin.com/nyari-aramvalsag-japanban/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: