You are here

Földrengés

jishin-2

Ma, japán idő szerint reggel 6:30 órakor a Richter-skála szerinti 6,1-es erejű földrengés rázta meg Fukusima környékét. A java csak ezután jön, jósolják a japán meteorológusok.

Japánban évente több ezer kisebb-nagyobb földmozgást regisztrálnak. A mai nem számít nagynak, jelentőségét inkább az adja, hogy az egyre gyakrabban előjelzett újabb katasztrófa előjelének tartják. A 2011. márciusi japán természeti katasztrófát, a 9-es erősségű földrengést és a 23 ezer halálos áldozatot követelő szökőárt is új-zélandi rengések előzték meg.

November 13-án 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot. Hatalmas károkat okozott, helyenként megváltoztatta a táj földrajzi elrendezését. A Waipapa-öbölben 6 méterrel megemelkedett a tenger fenék. Hatalmas sziklák feszültek egymásnak, majd több méter magasságban, felszínükön tengeri növényekkel, halakkal és rákokkal kiemelkedtek a vízből. Az éppen Új-Zélandban tartózkodó Áder János köztársasági elnököt kimenekítették szállásáról.

Japán meteorológusok jelezték, hogy Japánban napokon belül erősebb földrengésre lehet számítani. A közhit szerint e nagyobb földrengés előjele volt az utóbbi három napban lezajlott három fukusimai rengés.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: