You are here

Figyelmeztetés a japánban élő magyaroknak!

Az ország főszigetét, Honsút október 12-én eléri az „évszázad vihara”, a Hagabisz tájfun.
Veszély szempontjából a japán katasztrófavédelem az 5-ös skálán 5-ösre értékelte, az erejét pedig „nagyon erősre” minősítette. 1958 óta nem volt ilyen pusztító erejű tájfun.

Óvd az életed!


Gondoskodj a biztonságodról!

– A boltokból kifogynak az élelmiszerek. Mielőbb vásárolj elegendő palackos ivóvizet és tartós élelmiszert!

– Ha még nincs vészcsomagod, sürgősen készítsd el. Hátizsákba pakolj, hogy a szélviharban mindkét kezed szabad maradjon. A csomag tartalma:
Esőköpeny, palackos ivóvíz, tartós élelmiszer, meleg csereruha, törölköző, zseblámpa, vészjelző síp, mobiltelefon, pokróc, orvosság, kötszer, pénz, személyes iratok.

– Nézz utána, hol van a lakóhelyedhez legközelebbi, a hatóságok által biztonságosnak kijelölt épület. Ez általában iskola vagy kultúrház, amely masszív vasbeton épület. A tájfun alatt nyitva lesz! A vihar előtt, vagy közben ide menekülj!

– Ha úgy döntesz, hogy otthon vészeled át a vihart, menj az elemeltre. A heves esőzés, vagy a megáradt folyó elöntheti az épületek földszintjét.

– Ahol a vihar a villany-távvezetékeket tönkreteszi, ott napokig szünetelhet az áramszolgáltatás. Előre töltsd fel a mobilodat, a világításhoz pedig gondoskodj zseblámpáról, gyertyáról.

– A vihar okozta károk miatt ugyancsak szünetelhet a vízszolgáltatás. Minél több edényedet és a fürdőkádat töltsd fel vízzel. A vízre nem csak ivásra és főzésre lehet szükséged, de mosáshoz, mosogatáshoz és tisztálkodáshoz is!

– A vihar alatt folyamatosan hallgasd a híreket! Ha nem tudsz japánul, nyisd meg az NHK állami televízió honlapját. Ott a híreket szinkrontolmács hangja kíséri angolul, kínaiul és koreai nyelven.

A mobilodra a katasztrófavédelem vészjelzéseket és instrukciókat küld. Erre is figyelj!

– Ne tétovázz, azonnal menekülj a legközelebbi óvóhelyre, ha a katasztrófavédelem evakuálásra szólítja fel a környezeted lakosait! Mentsd az életed!

– Semmiképpen ne menekülj autóval! A szélviharban a jármű veszélyesebb, mint gyalog, vitorlaként működik!

– A legrosszabbra felkészülve a zsebedben, a csomagodban vízhatlan nejlonban legyen egy papírlap az adataiddal, a Tokiói Magyar Nagykövetség telefonszámával (03-5730-7442) és hozzátartozóid elérhetőségével.

O-kiotsukete!
Vigyázz magadra, óvd az életed!

SOK SZERENCSÉT, MAGYAR!

 

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: