You are here

Vízre bocsátották a japán Izumó helikopterhordozót

thediplomat_2015-03-27_20-54-57-386x257

Az Izumo helikopterhordozó a II. világháború óta a legnagyobb szolgálatba lépett japán hadihajó, ami ékes bizonyítéka az átalakuló japán kül-és biztonságpolitikának.

Látványos külsőségek mellett bocsátották vízre a II. világháború óta épült legnagyobb japán hadihajót: az Izumót. A 250 méteres hosszú, 24 000 tonna tömegű helikopterhordozó építése már évekkel ezelőtt kezdetét vette a  jokohamai hajógyárban.  A projekt körülbelül 1,5 millió dollárba került, és jelenleg az Izumo nagyobb, mint az olasz Cavour és spanyol Principre de Asturias helikopterhordozók.  Izumót 470 fős személyzet működteti, valamint 400-500 katona szállítására alkalmas. Ezenfelül hajó 14 helikopter fogadására, feltöltésére és tárolására képes. Neve megegyezik azzal az egykori japán hadihajóval, amely részt vett az első japán-kínai háborúban (1894-1895).

Fontos megjegyezni, hogy az Izumó szigorúan csak helikopterhordozóként szolgál: nincs olyan katapult berendezése és fogadókészsége, amely a harci gépek, vadászbombázók indításához szükséges.Ugyanakkor a katonai elemzők rámutattak arra, hogy a hajó képes lenne fogadni a függőleges fel és leszállásra képes  harci gépeket, mint például az amerikai F-35-et. Ezenfelül az amerikai MV-22 Osprey is képes lesz szállítani, amiből tavaly több tucatnyit rendeltek a Japán Önvédelmi Erők. Sőt elméletileg képes lesz fogadni a jelenleg Kawasaki Heavy Industry által fejlesztett, tengeralattjárók ellen bevethető MCH-101 helicoptert. Ez pedig komoly gondot jelent a kínai haditengerészetnek, hiszen jelentős kihívás elé állítja a kínai tengeralattjáró flottáját.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: