You are here

Falépítő humanoid robotot készült Japánban

Japánban emberként lépegető, anyagot mozgató és építkező robotot állítanak munkába.  Bevándorlás nélkül, csúcstechnológiával kívánják áthidalni a munkaerőhiányt.

A japán ipari fejlesztési tudományos intézet fejlesztette ki a problémamegoldó robotot.

A kutatók a HRP-5P-nek nevezték el a humanoid robotot, amely különféle építési feladatokat képes megoldani. Különösen hasznos lesz munkaerőhiány esetén, vagy pl. sugárveszélyes munkaterületen.

A japán fa-lakóházak belső borítás gipszkartonnal történik. A prototípus a környezeti detektálás, az objektumfelismerés és a körültekintő mozgás tervezési képességét használja a gipszkarton beépítéséhez – felemeli a lapokat, és csavarhúzóval rögzíti őket.

Bár a robot nem képes pontosan leutánozni az ember mozgását, de, mivel sok ízületet építettek bele, hajlanak a végtagjai, így lassabban, de biztosan képes elvégezni a munkafázisokat.

A robotokat azért is fejlesztik, mert az elöregedő népesség miatt egyre nagyobb a munkaerőhiány, és a szakmunkásokat robotokkal szeretnék helyettesíteni. A HRP-5P-t elnézve erre nem is kell már tíz évet sem várniuk, bár az ára valószínűleg egyelőre összességében nagyobb, mint egy szakmunkás éves bére.

 

Kobayashi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: