You are here

F-35-ös lopakodókat vásárol a japán véderő

F-35-ös lopakodókat vásárol a japán véderő

Pénteken születik a végleges döntés, de minden valószínűség szerint Japán 30 darab F-35-ös lopakodó gépet fog vásárolni az amerikai Lockheed Martin gyártól.

Kína hirtelen a világ második gazdasági hatalma lett, a technikai fejlődése megugrott és váll-váll mellett halad az Egyesült Államokkal a mesterséges (kém)holdak felhasználása terén. Világhatalmi törekvése a Csendes-óceán térségében is egyre erősebben érződik demonstratív  katonai jelenléte által. A térség országait aggodalommal tölti el a hatalmas szomszéd előretörése.

Japán a II. világháború után elfogadott alkotmánya szerint támadó fegyverrel nem rendelkezhet, csak véderővel. Korlátolt számú harceszközeiről el lehet mondani, hogy a legmodernebb. Most, talán a térségben zajló folyamatok, de az észak-koreai veszély hatására is úgy döntött, hogy felújítja a véderő repülőgépparkját. Mindeddig hezitált, hogy F-35-ösöket, Boeing F-18-asokat, avagy Eurofighter Typhoonokat vásároljon-e, de úgy tűnik, megszületett a döntés. Minden valószínűség szerint az Amerikai Lockheed Martin gyártól fog 30 db F-30-as lopakodót vásárolni.

(A Yomiuri Shimbun nyomán)
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Dél-Korea támaszpontot létesít a Japánnal vitatott sziget mellett

Japán a Dél-kínai-tenger békéltetője

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: