You are here

Észak-koreai atomrobbantás – ülésezik az ENSZ BT

north-korea

5-ös erősségű földrengést generált a legutóbbi észak-koreai atomkísérlet. Az ENSZ BT rendkívüli ülést tart.

Szeptember 9-én a sztálinista Észak-Korea 5-ös erősségű földrengést generáló kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A rengéseket minden országban érzékelni lehetett. Az USA, Dél-Korea és Japán szorgalmazta az Egyesült Nemzetek Biztonsági tanácsának rendkívüli összehívását. Az ülésre magyar idő szerint szeptember 9-én este kerül sor.
Dél-Koreát és Japán, közvetlenül érintik a szomszédos posztkommunista rezsim egyre sikeresebb atomkísérletei. Észak-Korea olyan „mini atomtöltet” előállításán dolgozik, amely ballisztikus rakétára szerelve szomszédai, de akár a „fő ellenség”, az Amerikai Egyesült Államok területére is eljuttatható. A kísérletekre kezdetben csak négyévente került sor, de az utolsó kettő között már csak nyolc hónap telt el. A három érintett országot nem csak a próbarobbantások gyakoribbsága, de azok növekvő romboló ereje is aggasztja. Míg a januári erőssége csak 4,8-4,9 közé tehető, a legutóbbi már 5-ös erősségű földrengést generált.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) mélységesen sajnálatosnak ítélte az ENSZ BT számtalan határozatát sértő kísérleteket. A robbantás miatt fenti országokon kívül a kínai, az orosz és a brit kormány is aggodalmát fejezte ki. Sajnálatos azonban, hogy a világ eszköz hiányában nem tudja fékezni a sztálinista rezsim mesterkedéseit. Ha az országot támadás érné, csak a két Koreában 6 millió halottra lehetne számítani, aminek ódiumát egyetlen nemzet sem vállalja. Az ország nemzetközi elszigetelése pedig már régen megtörtént.

Rácz
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: