You are here

Észak-Korea: újabb sikertelen rakétakísérlet

untitled

Észak-Korea a nemzetközi tiltakozást, az ENSZ-határozatokat, a partjainál horgonyzó amerikai és japán hadihajókat ill. Kína rosszallását semmibe véve folytatja rakétakísérleteit.

Észak-Korea újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre. Ugyanúgy, mint az egy héttel előtti, ez sem érte el a Japán-tengert. Az előző a kilövőállás felett, a mostani pedig saját szárazföldjükön robbant.

Néhány hete Phenjan három rakétája elérte a japán vizeket. Kettő a japán partoktól párszár méterre, egy pedig a parton csapódott be. Ezzel elfogyott a szövetségesek türelme. Japán és az USA hadihajókat küldött a sztálinista ország tengeri határaihoz, erre Phenjan fenyegetéssel válaszolt. Úgymond, kilövi az USA-flotta büszkeségét, a repülőgép-anyahajót, Japánba rakétát küld, s fenyegetéseiből nem maradt ki a szomszédos Dél-Korea, sőt, még a távoli Ausztrália sem!

Mindegyre erősödik a diktatórikus országra nehezedő nemzetközi nyomás. Az ENSZ határozottan felszólította a nemzetközi teret, hogy teljes egészében tartsák be az Észak-Korea elleni embargót. Ezt ugyanis eddig több ország, így Kína nem vette komolyan.

Kína újabb felkérésre tárgyalt engedetlen szomszédjával arról, hogy az rögtön hagyjon fel rakétakísérleteivel. Megdöbbenést okozott, hogy a mini-diktatúra közvetlenül a felszólítás után fellőtt egy újabb rakétát. Az elemzők nem tudják eldönteni, hogy a két utóbbi „csakazértis” fellőtt rakétát direkt úgy irányozták, hogy saját terület felett robbanjon, vagy a kísérletek konstrukciós hiba miatt hiúsultak meg.

Az utóbbi hetek nem kedveztek Észak-Koreának. Rakétakísérletei miatt rohamosan nő a nemzetközi elszigeteltsége. Bankjait lekapcsolták a nemzetközi valutakereskedelemből, csak saját országon belül végezhetnek kifizetést, átutalást, külföldről még pénzt sem kaphatnak. A diktátor bátyjának malajziai meggyilkoltatása után a két ország kapcsolatai megromlottak, kölcsönösen bezárták követségeiket. Malajzia volt az egyik ország, amelyen keresztül Phenjan megkerülhette a nemzetközi embargót. Kína csökkentette az észak-koreai export-importját. Visszaküldte az érkező szénszállítmányokat és csökkenteni fogja olaj-eladását.

Hozzáértők szerint az ezer sebből vérző kis ország és annak diktátora nem sokáig bírhatják a reájuk nehezedő nyomást. Valószínűnek látszik, hogy egy hirtelen kirobbanó forradalom vagy lázadás véget vet Kim Dzsong Un hatalmának.

 

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: