You are here

Észak-Korea fityiszt mutat, vidáman kijátssza a szankciókat

Bai Mei 8
Amerikai műholdas felvételek leleplezték, Phenjan milyen primitív, de hatásos trükkökkel játssza ki az ENSZ-szankciókat. Persze, ez nem sikerülne egy kis orosz és még több kínai segítség nélkül!

(Fotó: A MAi BEi 8. Képünk nem a szállításkor készült, csak illusztráció.)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Észak-Korea rakétakísérleteit és atombomba-fejlesztését. Büntetésül embargót hirdetett az Észak-Koreával történő kereskedelemre. A döntést megszavazta Kína és Oroszország is.

Az USA kémműholdas felvételeiből kiderült, hogy Phenjan primitív, de nagyon is jól működő rendszert talált a nemzetközi szankciók kijátszására.

A két szigetecskéből álló Saint Kitts and Nevis független miniállam a Karib-térségben. Területe csaknem egyezik Nyíregyházéval, lakossága azonban csak feleannyi, vagyis 54 ezer. Az ország a Brit Nemzetközösség tagja, adó és hajózási jogokat biztosító pénzügyi paradicsom.

Június hatodikán amerikai kémműholdas felvételek szerint a kis ország lobogója alatt a „Bai Mei 8” nevű hajó kihajózott a kínai Liaungang kikötőből, és elindult Vlagyivosztok felé. Bekapcsolva tartotta az AIS helyazonosító rendszerét, amelynek használata minden kereskedelmi hajónak kötelező.

Másnap a nemzetközi vizeken azonban kikapcsolta a rendszert, a hajó irányt váltott és kikötött az észak-koreai Nampoban. Itt megrakták szénnel, majd folytatta útját Vlagyivosztok felé. Nemzetközi vizekre érve visszakapcsolta a helymeghatározó rendszert. Ám egy idő után „hirtelen ötlettel” irányt váltott és beúszott a kínai Ningbo kikötőbe, ahol kirakták a szenet. Néhány hónapja Kína az ENSZ-határozathoz hűen látványosan visszaküldte az észak-koreai szénszállítmányt. De lám, titokban mégis átveszi!

Az USA terrorizmus elleni bizottsági tagja, Marshall Billingslea az amerikai kongresszus egyik bizottságának beszámolt az esetről. Demonstrálta, hogy Kína és Oroszország is megszavazta ugyan a kommunista miniállam elleni szankciókat, de nem tartja be azokat.

Színfalak mögött más téren is zajlik Phenjan intenzív tengeri kereskedelme. Fenti trükkön kívül Hongkongban regisztrált hajózási cégek turista vagy üdülőhajónak nevezett vízi alkalmatosságokon szállítják a tiltott árut Phenjannak. Az Észak-Koreát Kínával összekötő dondongi hídon áthaladó szállítmányoknál pedig a kínai vámosok egyszerűen vaknak tettetik magukat.

Donald Trump, az USA elnöke kemény fellépést ígért az ENSZ-embargót megszegő országok ellen. Kínát hatalmas veszteség érheti, ha Amerika magas vámot vet ki a behozott kínai árukra.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: