You are here

ENSZ-vizsgálat indul az atomkatasztrófa ügyében

ENSZ vizsgálat indul

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége helyszíni vizsgálatot rendelt a japán fukushimai atomerőmű katasztrófája körülményeinek tisztázására.
Az ENSZ atomenergiai szakértőinek küldöttsége már kedd óta tárgyal Japánban.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői a kérdések hosszú sorát nyújtották át a tokiói kormány képviselőjének.

 Ismeretes, néhány napja amerikai újságok leleplező adatokat közöltek az atomerőművet üzemeltető TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) hibás válságkezeléséről és félrevezető kommunikációjáról. Ennek hatására a TEPCO kénytelen volt elismerni, hogy híresztelésükkel ellentétben az atomerőmű három reaktorában nem „részleges olvadás valószínűsíthető”, hanem azok már a katasztrófa első 16 órájában teljes egészükben megolvadtak. Az adatok visszatartása és két hónapon túli „mellébeszélés” külföldi vélemények szerint arra szolgált, hogy a katasztrófa ne a valóságnak megfelelően a legmagasabb (a Csernobilivel azonos, 7-es szintű) besorolást kapjon, illetve elfedje a TEPCO válságkezelés közben elkövetett hibáit.

A néhány napja Japánba látogató kínai és dél-koreai kormányfő hevesen támadta a japán kormányt a tengerbe engedett több ezer tonna erősen sugárszennyezett hűtővíz miatt, és a környező országok légterének veszélyeztetéséért.

Nem véletlen, hogy a brit Michael Weightman vezette 18 tagú csoportban az amerikai, francia és orosz szakértők között Kína és Dél-Korea képviselője is helyet kapott. A Japánban július 2-ig vizsgálódó nemzetközi csoport pénteken látogat el a fukushimai atomerőműhöz, jelentését pedig június 20-án ismerteti a NAÜ székhelyén, Bécsben.

Kaieda Banri, a japán kormány gazdasági, ipari és kereskedelmi minisztere ígéretet tett, hogy a nemzetközi bizottságnak minden szükséges információt megadnak. 

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/lemondott-a-tepco-elnoke/
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-a-kormany-vallalja-a-felelosseget/
http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: