You are here

Elvennék a túlórabért a túl jól keresőktől

Japán megvonná a túlórapénzt azoktól, akik évi 10,75 millió yennél (kb. 22,5 millió forintnál) többet keresnek.

A japán emberek túlhajtottsága közismert, sokan napi 12-14 órát dolgoznak „önként”, túlóradíj nélkül. Ráadásul a munkaadótól tartva a dolgozók 16 %-a egyáltalán nem veszi ki a fizetett szabadságát, és nagy azoknak a száma is, akik csak néhány napot mernek kivenni. Ez a túlhajszoltság betegségekhez vezet, többek között agyvérzéshez illetve szívinfarktushoz, de az öngyilkosságok száma is magas. A munkahelyi túlhajszoltság okozta szívinfarktusnak külön japán neve van: karósi.

Sok azoknak a száma is, akik a túlórapénzért húzzák a munkát, maradnak bent estig, éjszakáig. Abe Sinzó miniszterelnök az ő munkájukat tenné hatékonyabbá a túlóradíj megszüntetésével. Javaslatának támogatói úgy vélik, hogy a változtatás hatékonyabb munkára ösztönözné a dolgozókat ahelyett, hogy hosszú órákat a hivatalban töltsenek. Az irodákban töltendő időt is szabályoznák. E szerint, aki hamarabb végezett a munkájával, az hazamehet.

A kritikusok szerint viszont ez csak azt jelentené, hogy az emberek nem kaphatnak túlóradíjat, tehát kevesebb pénzt vihetnének haza. Szerintük növekedne a túlhajszoltságból eredő megbetegedések száma, amit ráadásul az új rendszer esetén nem is lehetne bizonyítani, hiszen a túlórák nem lennének könyvelve.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: