You are here

Először érkezett japán üzleti küldöttség a Kuril-szigetekre

Kuril

    Először kereste fel japán üzleti delegáció a Tokió által vitatott hovatartozású, a második világháború lezárása óta Oroszországhoz csatolt Kuril-szigeteket (japánul Hoppó-rjódó = Északi szigetek).

A 69 fős japán küldöttség hajóval érkezett helyi idő szerint kedden a Kunasir szigeten található Juzsno-Kurilszkba. Az üzletemberek a helyszínen pontosítják a Kuril-szigetek déli vonulatának orosz-japán közös hasznosítására vonatkozó terveket. A delegáció a tervek szerint a halgazdasági, turisztikai, egészségügyi, kereskedelmi és szolgáltatási létesítményeket, valamint kikötőket és reptereket keres fel.     A Kuril-vonulat négy déli szigete (Kunasir, Itoropu, Sikotan, Habomai) a második világháború végén került a Szovjetunió birtokába, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán saját Északi Területének tartja őket. A két ország a területi vita miatt még nem írta alá a háborút hivatalosan lezáró békeszerződést, csak fegyverszünet van érvényben közöttük.

    A Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.

    2013 áprilisában Abe Sindzó volt az első japán miniszterelnök, aki tízévi szünet után Moszkvában járt, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szinten kezdődött párbeszéd, igaz, Vlagyimir Putyin orosz elnök értésre adta: Oroszország hajlik a kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó az érintett szigeteket “eladni” vagy “elcserélni”.

(MTI nyomán)

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: