You are here

Elkelt Észak-Korea tokiói „követségének” épülete


A gigantikus adóssághalmaz miatt Tokióban elárverezték Észak-Korea nem hivatalos „követségének” épületét.

Japán és Észak-Korea kapcsolata mindennek nevezhető, csak barátinak nem. A szigetország a kommunista diktatúra örök ellensége, amelyet „II. világháborús bűnei” miatt rakétákkal, atomtámadással, megsemmisítéssel kell fenyegetni. A Kim-klán vezette ország Japánban tart legtöbb kémet, és kapitális bevétele származik az itt eladott kábítószerből. Japán viszont elsősorban a tengeralattjárókkal elrabolt, és kémközpontokban nyelvoktatásra kényszerített állampolgáraiért neheztel Észak-Koreára. Ez utóbbi részben, de nem teljesen kompenzálást nyert azáltal, hogy a kommunista rezsim éhínség idején több ezer tonna rizsért cserébe kész volt hazaengedni egy-egy elrabolt japánt.

Észak-Koreában az emberi jogok sárba tiprásával a lakosság jelentős része koncentrációs táborokban szenved. A sorsuk éhezés, kínzás és kivégzés. A két ország kapcsolatainak mélypontján ezt is figyelembe véve Japán szankciókat vezetett be kellemetlen szomszédja ellen. Ennek egyik intézkedése – amely megszünteti a Japánban működő számtalan észak-koreai iskola szponzorálását – a kommunista rezsimnél kivágta a biztosítékot.

A két országnak kölcsönösen nem tart képviseletet. Nem hivatalos kapcsolataikban eddig a Tokióban székelő Chongryon cég közvetített. A japán kormány azonban megelégelte a cég által felhalmozott gigantikus adósságot és annak kiegyenlítésére elárverezte a cég telephelyét, egy 10 emeletes, 2390 négyzetméteres épületet. A bíróság elutasította egy mongóliai bejegyzésű cég előnyös vételi ajánlatát azzal, hogy a társaság kapcsolatban áll Észak-Koreával. (Japánban árverezésnél törvény tiltja az eladó részvételét). A kommunista rezsim valószínűleg így próbálta, párbeszéd mellőzésével, vagyis presztízsveszteség nélkül megtartani „előretolt bástyáját”. Végül aukción egy japán ingatlan-közvetítő, a Marunaka Holdings nyerte el az épület tulajdonjogát, miután kifizette a 2.21 milliárd jen-es (kb. 4.8 milliárd forint) vételárat.
Az ingatlant jelenleg is az észak-koreai érdekeket képviselő Chongryon használja. Szóvivője szerint még nem kaptak értesítetést, hogy a tulajdonjog hivatalosan a Marunaka Holdingsra szállt át. Nem tudható, hogy az adós cég önkéntesen kiüríti-e az épületet, vagy erre csak hosszan tartó bírósági tortúra eredményeképpen hajlandó. Az elárverezés hírét úgy értékelte, hogy „elviselhetetlen a gyűlölet országunk iránt”.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: