You are here

Eljött a jövedelmező béke ideje a Renault és a Nissan között?

A múltbeli járműipart érintő sérelmeket Japán és Franciaország készen állnak megvitatni, miniszterei szinten. A nézeteltérések megoldásától a Renault és a Nissan is egy jövedelmező kooperáció megszületését remélik.

Jelentős diplomáciai lépéseket tettek egymás irányába a két ország politikusai annak érdekében, hogy –a múltbeli destruktív kapcsolatukat követően – új együttműködési keretek kidolgozásába, revitalizálásába kezdjenek. A japán gazdasági és kereskedelmi miniszter, Hiroshige Seko, illetve a franci pénzügyminiszter, Bruno Le Maire telefonbeszélgetésen keresztül biztosították egymást a két autógyár közötti kölcsönös támogatásukról.

Tárgyalásuk központi témáját a technológiai együttműködés, valamint az elektromos mobilitás jelentette. Ezen felül szó esett az önálló navigációval bíró járművekről és az akkumulátorgyártás lehetősége is felvetődött.

Kardinális kérdés, hogy az együttműködés nagyobb önállóságot biztosítson a feleknek. Ez a fajta szabadság többek közt lehetőséget kínálna a Renaultnak, hogy újra megkezdhessék a korábban megszakadt egyesülési tárgyalásukat a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autógyárral. A fúzióval kapcsolatos tárgyalások még júniusban szakadtak meg, melyben jelentős szerepet játszott a Nissan, akinek a támogatását nem sikerült megszereznie a Renaultnak. Napjainkra viszont a sikeres tárgyalások érdekében, még a szavazati jogok kérdésében is hajlandóak lennének engedményeket tenni a másik irányába.

A két autógyár – múlt és jövőbeli – együttműködési kapcsolatában több meg nem erősített spekuláció létezik. Ami viszont már több, mint puszta elemzői találgatás, az a Mitsubishi, mint harmadik fél bevonását illeti. A tavalyi évben a Renault-Mitsubishi-Nissan hármas 10,8 millió járművet gyártott. Ha az együttműködésük sikeres lenne és később egy vállalattá állnának össze, akkor ezzel a gyártási számmal a Volkswagen konszern mögött a második legnagyobb autógyártó lenne a világon.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: