You are here

Elhunyt Onoda Hiró, a II. világháború hőse

Január 16-án, egy Tokió melletti kórházban 91 éves korában elhunyt Onoda Hiró, aki a II. világháború befejezése után a Fülöp szigeteken még 30 évig harcolt.

Onoda a Császári Hadsereg gyalogságánál kémkiképzést kapott. Két alárendeltjével egyetemben azzal a feladattal küldték a Fülöp-szigetekre, hogy ott minél több veszteséget okozzanak, magukat soha meg ne adják, és a japán seregek érkezéséig harcoljanak.
A fülöp-szigeteki dzsungelben Onodáék mit sem tudtak arról, hogy a II. világháború Japán vereségével befejeződött. Évekig tovább harcoltak. Rendőrőrsökön, civileken ütöttek rajta, mintegy 30 személy halálát okozva. Társait elveszítve a magára maradt Onoda egyedül folytatta harcát mindaddig, míg egy japán turistával találkozott, aki felvilágosította. Ekkor, 1974-ben is csak úgy tette le fegyvert, hogy a már nem létező japán hadsereg ruhájába öltöztetett elöljárója a helyszínen megparancsolta.
A japán kormány kérésére a Fülöp-szigetek kormánya megkegyelmezett Onodának. Az immár kiszolgált katona visszatért hazájába, ahol a hősöknek kijáró ünneplésben részesült. A 30 évig harcoló Onoda japán katonai hűség példaképévé vált.
Onoda Hiró január 16-án, egy Tokió melletti kórházban, 91 éves korában hunyt el.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: