You are here

Elfogták a Kim Dzsong Nam-gyilkosság négy résztvevőjét

kim jong nam killed 2

Malajziában letartóztattak két nőt és két férfit Kim Dzsong Nam meggyilkolásával kapcsolatban. Észak-Korea nagykövetsége őrjöng a holttest kiadásáért.

A maláj főváros nemzetközi repülőterén meggyilkolták az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un bátyját. Az önkéntes száműzetésben menekült Kim Dzsong Nam éppen Makaóra induló gépére várt, amikor két nő gyorsan ölő méreggel végzett vele.

vietnamiEgyiküket, a vietnámi születésű Doan Thi Houngot biztonsági kamerák felvétele alapján a maláj rendőrség még aznap elfogta. A pólójára nyomtatot LOL felirat buktatta le.

Az egyik gyilkost a “LOL” felirat buktatta le.

Másnap letartóztatták Siti Aisyah, 25 éves, indonéz állampolgárt is. A nőt elmondta, hogy egy éjszakai klubban dolgozik, ahol egy idegen férfi könnyű pénzkeresést ajánlott neki. E szerint egy másik nővel egyetemben néhány dollárért a Kanadában népszerű Just for laught (Csak a nevetésért) című műsorhoz hasonló átverésben kell részt vennie. Egyiküknek a kiszemelt férfi mögé kellett állnia, és hátulról váratlanul fojtogatnia, míg a másik vizet spriccel a fuldokló arcába.

indonezHárom-négy esetben ezt meg is tették abban a tudatban, hogy rejtett kamerák rögzítik a „vicces” jelenetet. Ezek után került sor a kuala lumpuri repülőtéren Kim Dzsong Namra. A két nő az áldozatnak sem a nevét, sem az arcát nem ismerte mindaddig. Arról sem tudtak, hogy ez esetben megbízójuk gyorsan ölő méregre cserélte a víz-sprayt.

Az indonéz nő, a másik gyilkos

A bűnüldöző szervek szerint a két nő nem volt tudatában, hogy gyilkosságot hajtott végre. A repülőtérről nyugodtan távoztak, beálltak a taxira várakozók sorába. A gyilkosságért fejenként 100 dollárt kaptak.

A rendőrség később letartóztatott két férfit is. Egyikük, egy 26 éves maláj állampolgár, az indonéz nő élettársa, a másik Ri Dzsongcsol, 46 éves észak-koreai állampolgár.

Észak-Korea kuala lumpuri nagykövetsége hevesen tiltakozott az áldozat boncolása ellen, követelte, hogy a holttestet azonnal adják ki országának. A maláj hatóságok ettől függetlenül másodszor is felboncoltatták a testet. (Az első esetben nem tudták megállapítani a halál okát.) A maláj hivatalos szervek a holttest azonosításához ragaszkodnak ahhoz, hogy a meggyilkolt családtagjai jelenjenek meg DNS-minta adására. Erre eddig nem került sor, az elhunytnak sem az első feleségétől született Kínában élő gyermekei, sem a második házasságából született, Makaóban élő leszármazottjai nem jelentkeztek. Malajzia azonban az azonosítás után is csak akkor adja ki Észak-Koreának a holttestet, ha arra az elhunyt családtagjai nem tartanak igényt.

Kim Dzsong Un, amikor a méreghatni kezdett
Kim Dzsong Un, amikor a méreg hatni kezdett

A meggyilkolt Kim Dzsong Nam Makaóban élt második családjával. 2012-ben ott is merényletet kíséreltek meg ellene, sőt, a japán Kyodo Hírügynökség szerint járt Magyarországon is, ahol szintén próbálták eltenni láb alól. Makaóban egyszer felkeresték nagyhatalmú öccse megbízottjai, hogy hazatérésre bírják, de tudta, hogy mi vár rá, nem vállalta. A maláj hivatalos szervek szerint csupán öt másodpercen múlott Kim Dzsong Nam élete, azt azonban nem fejtették ki, hogy ez alatt mit értenek. Jelenleg, az elhunyt harmadik boncolásán próbálják kideríteni a halál okát. Az eddigi elemzések szerint lehetséges, hogy a japán gömbhal mérge, a tetradotoxin, vagy ricin végzett vele.

A világtól elmaradt sztálinista diktatúrában a kormány dönti el, hogy a lakosság miről és hogyan tudhat. Amikor japán miniszterelnöke, Koizumi az elrabolt japán állampolgárok visszaengedéséről tárgyalni érkezett az országba, az észak-koreai média egyöntetűen azt közölte, hogy a politikus Japán háborús bűneiért jött bocsánatot kérni.

Észak-Koreában nem tudnak Kim Dzsong Nam haláláról azon egyszerű oknál fogva, hogy a híradások elhallgatták a létezését is. Dél-Korea a határon felállított hangszórókkal kívánja tudtul adni, hogy a diktátor meggyilkoltatta eltitkolt bátyját.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: