You are here

Életfogytiglan a Tokióban gyilkoló román fiúnak

Tokió nem Románia, itt senki nem gyilkolhat büntetlenül! Örökre rács mögé került a 17 éves román gyilkos.

Életfogytiglan letöltendő börtönbüntetést kapott a (tette elkövetésekor 17 éves) román fiú és hasonló korú japán társa, akik tavaly februárban késsel meggyilkoltak egy 22 éves japán lányt. A gyilkosság módja nagy megdöbbenést és felháborodást keltett az országban. A két fiatal, miután szerencsejátékon majdnem minden pénzét elvesztette, elhatározta, hogy kirabol valakit. Kesztyűt és kést vásároltak, majd egy éjjel-nappali boltból kilépő lányt követtek. Egy sötét, kihalt utcán hirtelen lerohanták és több késszúrással könyörtelenül megölték. A haldokló áldozat pénztárcájában azonban csak csekély összeget találtak. A lány szűkösen élt, részmunkaidős fizetéséből fedezte a megélhetését és szakmunkástanulói tandíját. Japánban szinte példátlan az ilyen kegyetlen, értelmetlen gyilkosság. Az itt élő, kisszámú külföldi közösségből pedig – lapunk értesülése szerint – az utóbbi évtizedben nem került ki gyilkos.

A rendőrség a bűneset után három órával elfogta az egyéb bűncselekmények miatt már körözött 17 éves román fiút. Japán társa az ellene induló hajtóvadászat hírére néhány nappal később feladta magát. A román fiú, akinek kiskorára való tekintettel nem tudhatjuk a nevét, a bíróságon azzal védekezett, hogy nem ölni, csak rabolni akart. A bíró ezt a kórboncnok szakvéleményre hivatkozva elutasította. Az orvos leszögezte, hogy a szúrások olyan nagy erővel történtek, hogy az elkövetők célja csakis a lány életének szándékos kioltása lehetett. A bíróság azt is súlyosbító körülménynek vette, hogy a fiúk tettüket előre kitervelték, ahhoz fegyver vásároltak. Súlyosbító körülménynek számított az is, hogy aljas indokból elkövetett tettükhöz maguknál gyengébb, védekezésre képtelen áldozatot választottak. A bíróság mindkettejüket életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtotta.

Nakano
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

17 éves román rablógyilkos Tokióban

17 éves román rablógyilkos Tokióban

Tokióban egy 17 éves román fiú és egy hasonló korú japán társa késsel megölt és kirabolt egy 22 éves japán lányt. A rendőrség a román rablógyilkost rövidesen elfogta, a társa szökésben van.

Tokió Kichijoji negyedében február 28-án hajnal 1:30 órakor két fiatal férfi késsel hátba szúrt egy hazafelé igyekvő fiatal japán lányt. A gyilkosságról egy szemtanú értesítette a rendőrséget. A forró nyomon, nagy rendőri erőkkel induló nyomozás a színhelytől 200 méterre rövidesen felfedezte az áldozat kézitáskáját, amelyből hiányzott a pénztárcája és a hitelkártyája. A gyilkosság után alig három órával már kattant a bilincs az egyik rablógyilkos kezén. A kichijoji-i állomásnál a rendőrautó láttán futásnak eredt egy külföldi fiatal férfi, akit rövid üldözéssel elfogtak. Mint kiderült, más bűnügyben keresi a rendőrség, ezért letartóztatták, még mielőtt összefüggésbe hozták volna a rablógyilkossággal.

Tavaly az egyik internet-kávézóban több pénzlopás történt. Az egyik dolgozó emlékezett, hogy ezekben az időpontokban mindig feltűnt náluk egy „különös külföldi fiatal”. A rendőrség novemberben ismeretlen tettes ellen indította meg a nyomozást, ám az egyre szűkülő körben mindinkább a román fiatalemberre terelődött a gyanú. A 17 éves fiú decembertől már nem mert hazatérni a családjához. Éjszakánként olyan internet-kávézókban húzta meg magát, ahol a fülkékben aludni is lehet.

A kérdéses éjszakán 18 éves japán tettestársával egy játékteremben pacsinkóztak. (Pacsinko, vagyis csúzli a neve, a férfiak körében közkedvelt szerencsejáték-gépnek.) A két fiatal az anyagiakból kifogyva elhatározta, hogy rabolásból szerez pénzt. Kesztyűt és kést vásároltak, majd egy keskeny utcán ötletszerűen kiválasztottak egy védtelennek látszó fiatal lányt, és hátulról rátámadtak.

A 22 éves Jamada Arisza kozmetikusnak készült. Aomori megyéből költözött a japán fővárosba, hogy egy kozmetikai szakiskolában képzettséget szerezzen. Mivel a családja nem jómódú, tandíjának és megélhetésének biztosítására Tokióban részmunkaidős munkát vállalt. Egy hosszú nap után éppen az éjjel-nappali boltból indult haza, amikor hátulról a végzetes szúrások érték. A kórházban már hiába küzdöttek az életéért.

A letartóztatott lévő román fiatal az első kihallgatáson a társára vallott. Állította, csak a japán fiú szúrt, akinek nevét sem ismeri, s akivel ellenkező irányba menekültek a gyilkosság után. Később módosított a vallomásán, s az szerint mindketten szúrtak.

Kichijoji eddig a japán főváros egyik legbiztonságosabb területének számított, ahol kevés a bűnözés. Az egyelőre név nélküli román elkövetőt a japán újságok jobban értesült kommentelői gypsy (cigány) néven emlegetik.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: