You are here

Elbúcsúzott az “újságvonat”

Búcsúzik az újságvonat

Lezajlott az éves menetrendváltás Japánban, és ez rengeteg fotótémát hozott a vasútbarátoknak. Köztük a legkülönlegesebb talán a Tokió szívéből a Bosó félszigetre napi egyszer induló “újságvonat” búcsúztatása volt.

Ezt a menetet egy veterán villamos motorvonat végezte már ősidők óta, mely reggel bevitt párszáz iskolást Chiba-ba, majd beugrott Tokióba, az újságnyomda melletti Ryogoku állomásra, ott félreállt egy rakodóvágányra, megtömték a délutáni kiadású újságokkal, és visszaszaladt Chibába, majd tovább ki a tengerparti vonalra, és kézbesítette a sajtót. (Fotó: 47news.jp)

Ez a magyar viszonyok között annak felelne meg, mintha pl. a Vámosgyörk-Szolnok között ingázó BZ motor napközben beszaladna a Józsefvárosi pályaudvar melletti egykori (?) újságelosztóba, felpakolna Blikkből meg Mai Napból, és vinné a “kultúrát” a Jászságba. Vajon mit szólna a MÁV-Cargo (vagy hogy is hívják), ha a MÁV-START egy BZ-jével ily módon kannibalizálná a teherszállítást?…

Ha már teherszállítás: ennek mértéke Japánban olyan alacsony a vasútnál, különösen a nem-konténer szegmensben, hogy ritkán esik róla szó, és kevés a kép is, de most mégis van egy oda-vissza hírem: a menetrendváltástól az alábbi két vonaton kölcsönös típuscserét végeztek, így mostantól az EF66-os húzza mészkővonatot, és az E65-ös a másikat. Akárhogy is lesz, karakteres jószág mind a kettő.


A menetrend-váltástól megszűnt újabb két éjszakai vonat, a Noto és a Hokuriku expressz is. Mindkettő Tokióból a fősziget túloldalára, Kanazawába ment, és különösen szerették őket a vasútbarátok. A Noto-t a csőrös 489-es miatt, amiből ez volt az egyik utolsó darab, a Hokurikut pedig azért, mert a megmaradt kevés “kék” éjszakai luxusvonat egyike volt. A képen már az utolsó menetét elvégezvén a nagaokai tároló vágányok felé tart a Hokuriku szerelvénye, hogy várja sorsát. Talán a nyáron szezonális vonatként újra közlekedni fog majd.

Az újságvonat és az éjszakai expresszek megszűnését különös médiafigyelem övezte, de nem kifejezetten a vonatok, hanem a vasútbarátok miatt. Sokan tartottak attól, hogy megismétlődik az egy hónappal ezelőtti botrány, amikor a fotózó vasútbarátok káoszt okoztak. De nem, a vasútbarátok most jól vizsgáztak, és meg is lettek dícsérve a TV tudósításban (melyben azért az utolsó vonatok indulása is látható):

http://www.fnn-news.com/news/headlines/articles/CONN00173437.html

A képek – a jelzett kivételtől eltekintve – a railf.jp oldalról származnak.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: