You are here

Együttműködik Tokió és Szöul hírszerzése

japan-korea

Japán és Dél-Korea megállapodott az észak-koreai atom- és rakétaprogramról szerzett hírszerzési adatok megosztásáról.

A 2. világháború után az egységes Korea két részre szakadt. A ma is a sztálinista diktatúrát folytató Észak-Korea és a kapitalista („Amerika-párti”) Dél-Korea esküdt ellenségek. Talán csak a Japán iránt érzett ellenszenvben van közöttük egyetértés. Politikai elemzők találgatták, hogy ha Japán és az egyik Korea közötti konfliktus esetén vajon a másik Korea melyikül oldalára állna. Most végre választ kaptunk a hipotikus kérdésre.

 

A posztkommunista Észak-Korea atomarzenáljával mindkét szomszédját fenyegeti, zsarolja. Atomtöltet hordozására is alkalmas interkontinentális rakétatesztjei komoly figyelmeztetést jelentenek nem csak szomszédaira, de az egész világra. Feltételezhető, hogy a sztálinista mini-diktatúra végszükség esetén nem habozna bevetni az atombombáit. Az egyre fokozódó veszély hatására déli szomszédja Japánnal kötött szövetséget. Nehéz döntés volt, hiszen a két Koreát csak a politikai nézet és a jól őrzött határ választja el, egyébként ugyanazon nép fiai élnek mindkettőben, s ugyanazt a nyelvet beszélik.

 

Dél-Korea megállapodást kötött Japánnal az észak-koreai atom- és rakétaprogrammal kapcsolatos hírszerzési adatok közvetlen megosztásáról. Az egyezményt Han Min Ku dél-koreai nemzetvédelmi miniszter és Nagamine Jaszumasza japán nagykövet szignálta. A Gallup Korea közvélemény-kutató intézet szerint– tekintettel Japán szerepére Korea megszállása idején (1940-1945) – a lakosság 59 százaléka elutasítja a megállapodást. Az ellenzéki pártok kilátásba helyezték, hogy lemondatják a nemzetvédelmi minisztert, ha az iratot szignálja.

2012-ben, hasonló helyzetben az ellenzék nyomására az utolsó pillanatban a megállapodástól visszalépett Szöul. Most azonban az északi szomszéd felől egyre fokozódik a veszély, sürgeti az idő. Az ország védelméhez, a tragédia megelőzéséhez szükség van a japán műholdak és más megfigyelő rendszerek adataira.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: