You are here

Japán állampolgárt fejezett le az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam  nevű terrorista csoport gyakran ejt külföldi túszokat, akiket aztán komoly váltságdíjért cserébe visszaadnak az adott államnak. Most  egy japán állampolgárt fogtak el, aki a terrorista szervezet szerint “kémkedett” Szíria északi részén. Később azonban a helyi források azt jelentették, hogy a japán férfit kivégezték.

Haruna-Yukawa-2_3009327b

Kedden a Kyodo hírügynökség  azt állította, hogy az Iszlám Állam egy japán állampolgárt tart fogva Irak északi részén. Állításukat a youtube-on látható videóval erősítették meg, amit a terroristák rakta fel a videomegosztó oldalra. A felvételen látni, hogy a szunnita szélsőségesek kihallgatnak egy földön fekvő férfit, aki Jukava Harunakénet mutatkozik be, és azt mondja, hogy fotóriporterként, illetve orvosként érkezett Japánból Szíriába. Amikor arról kérdezik, hogy miért van nála fegyver, azt mondja magáról, hogy ő nem katona. A terrorista csoport azonban “kémnek” nevezi az illetőt, aki azért érkezett az “Iszlám Államba, hogy aláássa annak működését.”  “A fotósok nem öltöznek kommandós ruhákba és nincsen náluk gépkarabély.” – vágja a földön fekvő japán férfi arcába a terrorista parancsnok, amelyre azt válaszolta a japán férfi, hogy egy elesett harcostól szerezte.

A japán kormány elkezdte gyűjteni az információkat, s már a kiszabadítását szervezte meg. A japán újságok kiderítették, hogy a férfi 42 éves  és  július végén érkezett Szíriába. Jukava  kapcsolatba állt az Iszlám Front nevű iszlamista csoporttal, amely mind a szíriai kormány, mind az Iszlám Állam ellen harcot hirdetett. A japán férfi Törökországon keresztül érkezett Szíriába és Aleppó környékén állomásozott. Életrajza szerint a japán Private Military Company nevű szervezet igazgatója, s egy felvétel is készült róla, amikor AK-47-el lövöldöz.

syria-japanese_3009331c

Jukava személye egyelőre rejtély még a japán médiumok előtt is, sokak szerint “egy háborús turista”, mások szerint viszont zsoldos. Jukava valószínűleg a legutóbbi, augusztus eleji offenzívák során került a terroristák kezére: az Iszlám Állam a múlt héten észak-szíriai településeket foglalt el, kiszorítva a Szabad Szíriai Hadsereget (FSA) Aleppó körüli állásaiból. Ekkor még biztos, hogy életben volt, legalábbis erről tanúskodott ez a felvétel. Azonban kedd este az Iszlám Állam egyik harcosa kiírta a Twitter oldalára, hogy kivégezték a “japán kémet.”

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: