You are here

Egy egyszerű és biztonságos olimpia megrendezése a cél

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinációs testületének ausztrál elnöke megismételte, hogy a jövő évre halasztott tokiói játékokat egyszerűsített formában kell megrendezni, elsődleges szempontnak pedig a versenyzők egészségét és biztonságát kell tekinteni.

    „A jó hír az, hogy mind a 42 helyszín továbbra is rendelkezésre áll, és a versenyprogram is változatlan.” – írta a sydney-i Daily Telegraph-ban pénteken John Coates, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a halasztásból eredő költségnövekedést a lehetőségekhez mérten csökkentik. Az egyszerűsítés is fontos, hogy a lebonyolítás hatékony és biztonságos legyen és a fenntarthatóságot szem előtt tartva valósuljon meg.

 „Egy évvel a rajt előtt nincs világos kép arról, hogyan is fog kinézni az olimpia. A koronavírus-helyzet folyamatosan változik ott helyben és világszerte egyaránt.” – folytatta.
Coates szerint nem egyszerű megfelelő intézkedéseket hozni a járvány lassítására-visszaszorítására, ugyanakkor üdvözölte a japán kormány, a tokiói kormányzóság és a szervezőbizottság ez irányú elkötelezettségét.

 „A NOB és a japán partnerei minden rendelkezésükre álló eszközzel azon lesznek, hogy ne csupán megrendezzék jövőre az olimpiát, hanem a sportolók érdekeit minden tervezésnél előre vegyék.” – mondta Coates.

Kiemelte, az a cél, hogy a versenyzők olyannak éljék meg olimpiai pillanataikat, amilyennek megálmodták, ehhez viszont biztonságos környezetet kell kialakítani.

    A NOB-alelnökként és az ausztrál ötkarikás testület vezetőjeként is tevékenykedő sportvezető inspirálónak nevezte azt, ahogyan hazája sportolói viszonyultak a játékok halasztásához.
„Az összes versenyzőnek, aki szívében tokiói álmot dédelgetett, át kellett alakítani a játékokra vonatkozó tervét, figyelemre méltó rugalmasságról tettek tanúbizonyságot a kiigazítás tekintetében.” – írta.

    A márciusban elhalasztott olimpia hivatalos megnyitója pénteken (ma) lett volna. Jövőre egy nappal korábban, július 23-án kerül sor a ceremóniára.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: