You are here

Egy cicának köszönhető – bilincsben a híres kiberbűnöző

Fél évig tartó hajtóvadászat után csattant a bilincs a híres kiberbűnöző kezén. Elfogását saját óvatlanságának és egy cicának köszönheti.

Japán leghíresebb kiberbűnözője került rendőrkézre Katayama Jasuke személyében. A gátlástalan hekker kifejlesztette a Remote Control vírust, ami lehetővé tette, hogy névtelenül belépjen a különböző intézmények és rendezvények informatikai rendszerébe, és nyilvános fenyegetéseket jelentessen meg ott. Iskolai bombarobbantásokat, repülőgép-eltérítéseket helyezett kilátásba és a nemzetközi médiában lejártatta a japán rendőrséget. Az érintett intézmények között voltak azok az iskolák és óvodák, ahova a császár unokája jár.

Katayama az egyetlen kiberbűnöző, akire a rendőrség – nem véletlenül – „vérdíjat” tűzött ki.

Ettől sem ijedt meg, sőt, gúnyból a nyomozást segítő adatokat küldött magáról. A rendőrség azáltal is kellemetlen helyzetbe került, hogy letartóztatott négy gyanúsítottat, akiknek számítógépéről a különböző akciók kiindultak. Róluk kiderült, hogy ártatlanok, a kiberbűnöző a gépeiket „eltérítette”. A keresett hekker lebukását mégsem a beígért 3 millió jennek (mintegy 7,5 millió forintnak), sokkal inkább saját önteltségének köszönheti.

Legutolsó, a világsajtót is bejárt akciója is a nyomozószerveket gúnyolta. Egy fotót tett közzé, amelyen egy kéz pisztolyt szegez egy kiscicára. A „feltartott kezű” cica nyakörvén a hekker által kifejlesztet vírust tartalmazó sd-kártya lógott. Előjelzése szerint a cicát valahol szabadon engedi, a rendőrség feladata, hogy megtalálja. A nyomozószervek Enosima környékén valóban rábukkantak a nyakörves macskára. Katayamára a környék biztonsági kamerái felvételeinek vizsgálata közben terelődött a gyanú. Az már bizonyítható, hogy a helyszínen ő engedte szabadon az állatot. Jelenleg szakértők vizsgálják a lakásában lefoglalt három computert. Ha a vírus kifejlesztése és továbbküldése bizonyítható, legalább tízrendbeli halálos fenyegetésért kell vállalnia a felelősséget.
H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: