You are here

Egy akkumulátoron múlott a fukusimai tragédia?

Fukushimai tragédia
A napokban megdöbbentő fukusimai hangfelvétel került napvilágra. A beszélgetés 2011. március 13-án, az atomkrízis kezdetén hangzott el a fukusimai atomerőmű és a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) fővárosban tartózkodó igazgatója között. A hallottakból kiderül, hogy Japán egyik legnagyobb elektromos cége milyen lehetetlen körülmények között próbált (sikertelenül) akkumulátort vásárolni a közelgő tragédia elhárítására.

2011. március 13-án, két nappal a térséget sújtó 9-es erejű földrengés és az azt követő pusztító cunami után a fukusimai atomerőműben megszűnt minden áramszolgáltatás. A  2-es és a  3-as reaktorok fűtőrúdjai olvadáshatárig melegedtek, és az atomkatasztrófa elhárítására sürgősen hűtőfolyadékot kellett a reaktorokba áramoltatni. Ehhez elektromos úton meg kellett nyitni a szelepeket, amihez egy  autó-akkumulátor is megfelelt volna, de nem volt.

A napokban előkerült hangfelvételből kiderül, hogy az erőmű dolgozói készpénz hiányában csak körülbelül 24 órai késéssel jutottak el vásárolni. Ott azonban a boltokat zárva találták, mert a lakosságot addigra evakuálták. Az elhangzott beszélgetések kivonatát időnként egy narrátor kommentálja:

Fukushima Daiichi Csoport
– Nincs nálunk elég készpénz. Elnézést a kérésért, de tudnának kölcsön adni?

TEPCO, tokiói főhivatal, Komori Akió, akkori igazgató (továbbiakban TEPCO):
– Nem tudom ma használja-e , valaki a helikoptert. Ki használja a helikoptert? Helikopterrel el tudjuk vinni a pénzt.

Narrátor: Félő, hogy a 2-es és 3-as reaktor is megolvad. Egy autó-akkumulátorát kell összekötni a szeleppel, hogy aktiválják a hűtést. De nem volt elég készpénz, hogy vegyenek egyet… Végül 10 óra múlva…

TEPCO:
– Elküldtünk valakit innen a főhivatalból a Fukusimai irodánkba, aki sok pénzt visz.

Fukushima, Yoshida Maszaó akkori igazgató (továbbiakban Fukusima):
– Rendben. Írjak róla egy papírt, ugye?

TEPCO:
– Nem kell. Bízom a szavában.

Fukushima:
– Értem. Köszönöm.
Narrátor: Viszont ekkor már kiadták az utasítást, hogy az erőmű 20 km-es körzetét evakuálni kell. A közelben semmilyen bolt nem volt nyitva.

Fukushima Daiichi Csoport
– Keményen dolgozunk, hogy akkumulátort szerezzünk, de a legnagyobb esélyünk az, ha elmegyünk Iwakiba, ami innen 6 órányira van. Kérjük a főhivatal támogatását.

Fukushimai iroda:
– Ma elmentünk Iwakiba akkumulátorért, de nem sikerült venni.
Fukushima Daiichi Csoport:
– Holnap elmegyünk egy barkács-szaküzletbe vásárolni. Ha van valami, amit akarnak
velünk hozatni, hozzák a listát, vagy mondják meg.

Narrátor: Nem sokkal ezután a 2-es és 3-as reaktor fűtőrúdjai leolvadtak. Yoshida Masao, a fukusimai atomerőmű igazgatója tavaly év végén nyugdíjba vonult, mert rákot diagnosztizáltak nála. Szakemberek szerint ez nincs összefüggésben azzal, hogy nagy mennyiségű sugárzás érte.

/Japan Today nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: