You are here

Dél-Korea: aki Japánnal szerződne, mondjon le!

Dél-Korea: aki Japánnal szerződne mondjon le!

Kim Hvang Sik dél-koreai miniszterelnök lemondását követeli az ellenzék, mert katonai megállapodást akart Japánnal.

A Dél-Koreai miniszterelnök katonai együttműködés megkötésére készült Japánnal. Ez szerint a két ország megosztotta volna egymással a rakétavédelemmel, Észak-Korea atomprogramjával és Kína katonai műveleteivel kapcsolatos információit.

A szöuli kormány a parlament nyomására végül kénytelen volt elállni a szerződés megkötésétől. Az ellenzék még a szerződést előkészítő miniszterelnök lemondását is követelte.

Miért a heves reakció, ha Japánról van szó? Korea 1910 és 1945 között japán megszállás alatt állt, amit még ma sem tudnak megbocsájtani a közeli szomszédnak. Néhány évvel ezelőtt a dél-koreai televízióban nem hangozhatott el japán ének és a Szigetország lépései szinte évente kirobbantottak valamilyen vitát, például, amikor  a japán tankönyvek a megszállást terjeszkedésnek és nem gyarmatosításnak írták.

A közelmúlt történései azt mutatják, hogy a régi sebek igen lassan gyógyulnak. Pedig a két országnak sürgősen össze kell fognia mind Észak-Korea atomtervei, mind Kína fokozott fegyverkezése miatt.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/del-korea-tamaszpontot-letesit-a-japannal-vitatott-sziget-mellett/

Dél-Korea támaszpontot létesít a Japánnal vitatott sziget mellett

Dél-Korea katonai támaszpontot létesít a felségvizein található Dokdó sziget mellett, amelyet Japán Takesima néven szintén magáénak vall.

Dél-Korea tengeri határán belül fekszik a vitatott kis sziget, Dokdó, amelyre a japánok Takesima néven igényt tartanak. A vitatott kis szigeten Dél-Korea jelenleg csak egy rendőrőrsöt tart fenn, azonban a japán követelésektől veszélyezve érezvén azt 2012-ben a közeli Ullung szigeten haditengerészeti támaszpont kiépítésébe kezd.

A torpedórombolók és egy 14 ezer tonnás kétéltű helikopter-hordozó befogadására képes támaszpontról konfliktus esetén a szigetet egy és negyedóra alatt érhetik el, míg a japánoknak ehhez több mint három órára lenne szükségük. A támaszpont befejezése 2015-re van előirányozva.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: