You are here

Bűnözőknek állnak Japán nyugdíjasai!

Egészen furcsa tendencia ütötte fel a fejét a japán bűnügyi statisztikákban az utóbbi években, miszerint egyre több azon nyugdíjasok száma, akik szándékosan követnek el kisebb bűncselekményeket, hogy börtönbe kerülhessenek.

Az ázsiai országok közül Japánban a legmagasabb a születéskor várható élettartam, emiatt jelentős szegmensét teszik ki a nyugdíjasok az ország társadalmi összetételének. Ami ezen felül további problémát jelent, hogy kevés csecsemő születik, ezért erősen elöregedőben van a lakosság (1/4 részük 65 év feletti), amit az a tény is igazol, hogy a Japán társadalom a legkorosabb a világon. További nehézséget jelent az idősebb korosztály számára, hogy bizonytalan az anyagi helyzetük. Ez a két fő probléma vezet el az időskori bűnözések számának növekedéséhez, hiszen a nyugdíjasok egy részét nincs aki gondozza, illetve elegendő pénzük sincs a normális életszínvonal fenntartásához.

Ezeket az okokat egy 2017-ben lefolytatott kutatás során sikerült feltárni, melyet a japán kormány rendelt el. A kutatásból kiderül, hogy több mint a fele magányosan él azoknak az idős nőknek, akiket bolti lopásért ítéltek el, de olyan is akadt, akinek volt családja mégis egyedüllétre, magányra panaszkodott. Az idősebb korosztályra jellemző, hogy nagyobb az igényük a társadalmi-, szociálisinterakciókra, így nem meglepő, hogy közösségbe vágynak. Más kérdés, hogy ezt pont a börtönben kívánják megejteni.

Mindenestre a probléma valós, aminek mielőbbi megoldása jelenleg komoly fejtörést okoz a japán kormány számára. Az eset a büntetővégrehajtói és az egészségügyi intézeteket is komoly feladat elé állítja, mivel költségvetési és munkaerőpiaci nehézségeket is jelent a távol keleti országnak. A nyugdíjasok közül sok olyan kerül be a börtönbe, akik kisebb-nagyobb mértékben, de mozgáskorlátozottnak számít, így egyre több, lényegében betegápolási munka jut a fegyőröknek. Természetesen ezt több dolgozó nem nézi jó szemmel, így nem meglepő, hogy a női fegyőrök több mint harmada már felmondott.

 

Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: