You are here

Bunkerépítési láz Japánban

46a67ec89b1e192895e105fadea847af
(Képünk csak illusztráció)

Észak-koreai atombombától és szaringáztól félnek a japánok. A tehetősebbek atombunkert építenek, a szegényebbek gázmaszkot vásárolnak.

A megkérdezett japánok többsége úgy véli, hogy Észak-Korea kommunista rezsimje előbb-utóbb kilő az országra egy atomtöltetű rakétát. Erre készül a lakosság, és erre készül a kormány is, még kimenekítési gyakorlatot is tartottak.

Nosza, a módosabbak hamar atombunker-építkezésbe kezdtek. Remélik, hogy a méteres betonfalak megvédik őket az atomcsapás erejétől, meg a sugárzástól. És, hogy azután hogyan tovább? „majd meglátjuk!” – válaszolják csöppet sem derűsen.

A japán építési vállalatokat egész évre elhalmozták megrendelésekkel, ezért igen vastagon fog a ceruzájuk. Egy 13 fős atombiztos óvóhely megépítése 25 millió yenbe (65 millió forintba) kerül. Két hónap alatt készül el, és védelmet nyúlt egy hirosimai erejű robbanás ellen, feltéve, hogy az epicentrumtól messzebb esik 660 méternél. Aki éppen új házat épít, gyorsan alá terveztet egy vaskos bunkert, hogy átvészelje a világégést. Ám ügyes tervezők az öreg házak alá is tudnak megoldást egy bunker „besüllyesztéséhez”.

És, hogy miben bízhatnak a kevésbé tehetősek? Abe miniszterelnök kijelentette, hogy az észak-koreai rakéta akár szaringázt is tartalmazhat. Hát igen, amíg a kis kommunista rezsim az atomtöltet működtető szerkezetének miniatürizálásával bíbelődik, addig is ideküldhet egy szarinnal töltött rakétát. Akik 23 évvel ezelőtt a sajtóban végigkövették a gáz pusztító hatását, tudják, mitől féljenek. A színtelen, szagtalan, rögtön gyilkoló szert az Aum Shinrikyo szekta vetette be a tokiói metróállomáson. „Biztos, ami biztos” alapon a lakosság kevésbé gazdag rétege gázmaszkokat vásárol.

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: