You are here

Birtokháborítás és testi sértés a vád egy amerikai katona ellen Okinaván

Okinawa

Japán legdélebbi megyéjében, Okinaván birtokháborítással és testi sértéssel gyanúsítanak egy amerikai katonát. A japán külügyminisztérium behívatta az USA nagykövetét és tiltakozását fejezte ki.

Alig nyugodtak meg a kedélyek az után, hogy két amerikai tengerészgyalogos polgári lakosokon nemi erőszakot követett el, máris újabb incidens borzolja az okinavaiak idegeit. Egy 24 éves katona részegen a tűzlépcsőn keresztül bemászott egy japán lakásba, ott megütött egy 13 éves fiút, összetört egy tv-készüléket, majd kiugrott az ablakon. Történt mindez annak ellenére, hogy a múltkori kínos eset miatt az amerikai támaszpont parancsnokság éjszakára kijárási tilalmat rendelt el katonái számára. A renitens katona az esés következtében megsérült, jelenleg kórházban ápolják.

A japán külügyminisztérium berendelte az Egyesült Államok nagykövetét, és tiltakozását fejezte ki. A történteket Noda miniszterelnök és Gemba külügyminiszter is elítélte.

A Japánban állomásozó 47 ezer fős amerikai erők fele tartózkodik Okinaván. A helyi lakosság százezres megmozdulásokon fejezte ki nemtetszését nem csak a katonák erőszakos viselkedése miatt, de a harci repülőgépek és helikopterek állandó zaja miatt is.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: