You are here

Belefáradt a japán bálnavadászok üldözésébe a Sea Shepherd

sea-shepherd-vessel-bob-barker-is-jammed-between-the-japanese-factory-ship-and-a-whaling-vessel

Egyelőre leállt a japán bálnavadászok üldözésével a Sea Shepherd. Nem bírja a versenyt a halászokat segítő katonai erőkkel. Ám nem adja fel végleg, új terveken dolgozik.

(Fotó: Egy  japán bálnavadász és egy feldolgozó hajó beszorítja a természetvédők hajóját.)

      12 évi küzdelem után a Sea Shepherd természetvédő szervezet – egyelőre – feladta a harcot a japán bálnavadász hajók ellen. Vezetőjük szerint bálnák ezreit mentették meg a biztos mészárlástól, de már nem bírják tartani a lépést a bálnavadász hajókat segítő Japán katonai és gazdasági erejével.

      A természetvédő szervezet alapítója, Paul Watson szerint: „Rájöttünk, hogy Japán katonai eszközöket alkalmaz. Műholdak segítségével percre készen figyeli a Sea Shepherd hajóinak mozgását. És ha tudják, hogy adott pillanatban hol vannak a hajóink, akkor könnyen elkerülnek minket. Nem tudjuk felvenni a versenyt katonai szintű technológiájukkal.” Ráadásul – tette hozzá – ez évben a japán kormány katonai erőt is felvonultat a bálnavadászok védelmére.

140312Watson1
Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója

      Watson a kialakult helyzetért Az Egyesült Államokat, Ausztráliát és Új-Zélandot is hibáztatja. Kiemeli Ausztrália felelősségét, mert a Sea Shepherdtől megtagadja a karitatív státuszt, s ezzel megakadályozza, hogy a hatékonyabb természetvédelemhez tőkét teremtsen.

      Japán bíróságon követelte, hogy a szervezet függessze fel a japán bálnavadászok elleni akcióit. A természetvédők – úgymond – bűzbombákkal és festékekkel dobálják a legénységet. Watsonék szerint viszont a japán bálnavadászok kábító gránátokat dobálnak rájuk és megrongálják a hajóikat.

      Az 1977-ben alapított Sea Shepherd hírességek és magánszemélyek adományaiból működik. Legnevesebb pártfogójuk Brigitte Bardot, a fiatal korában Franciaország szimbólumának számító szép színésznő. A szervezet egyik hajóját is róla nevezték el.

      Bár nemzetközi törvény tiltja a kihalófélben lévő bálnafajok levadászását, Japán kutatási célokra hivatkozva évente több száz, vagy ezer bálnát is elejt. Watson kijelentette, hogy új terveken dolgoznak, mert a bálnák védelmében új stratégiákra és taktikákra van szükség.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: