You are here

Baktérium a vízben- Veszélyben a 2020-as Olimpia?

Fertőzés miatt aggódnak a jövőre rendezendő olimpia helyszínén. A Nemzetközi Triatlonszövetségnek törölnie kellett a paratriatlanosok  tesztversenyének úszószámát, mert az esemény színhelyén veszélyes baktériumot találtak.

Végre sikerült találni a Japán öbölben egy olyan helyet, amely tökéletes lenne a 2020-as ötkarikás játékok, épek és parasportolók triatlonverseny úszószámainak lebonyolítására.  Azonban itt újabb akadályba ütköztek a japán szervezők.

 

A tesztek kimutatták, hogy Oadiba Marinapark vize határértéken felül- pontosan kétszer annyit, mint ami határértékként elfogadott – tartalmaz veszélyes, E. coli baktériumot. Már a korábbi tesztek is vészjóslóan magas eredményeket mutattak.

– Szeretnénk elnézést kérni a versenyzőktől. Sajnálatos, hogy nem sikerült kifogástalan körülményeket biztosítanunk számukra. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk a hibánkat – nyilatkozta Szinicsiro Ocuka, a Japán Triatlonszövetség ügyvezető igazgatója.

Hogy mi a víz rossz minőségének az oka? Egy kicsit vissza kell menni az időben, hogy megtaláljuk a baj forrását.

A tokiói szennyvízhálózat kiépítésekor – mint, például Budapesten is – az eső vizet és a szennyvizet egy csatornába vezették be. Ezután kerültek a szennyvíztisztítóba és végül, már tisztított állapotban engedték tovább a nagyobb vizekbe. Akkor azonban nem számoltak azzal, hogy nagyobb esőzés esetén a szennyvíztisztítók kicsinyek bizonyulnak. Így a munkások gyakran a szennyvíz egy részét kénytelenek tisztítás nélkül tovább engedni.

Ahogy Szincsiro Ocuka mondta, a japánok tényleg igyekeznek orvosolni a helyzetet.  Az öböl vízébe egy narancssárga színű „úszó gátat” helyeztek el. Ennek „gátnak” a hálója a szennyezés mellett a mérgező rájákat is távol tartja.

Hogy a gát hatékony-e, az majd a következő mérések alkalmával derül ki.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: