You are here

Az USA és Észak-Korea fegyverarzenálja összehasonlítva

tankok

 

Észak-Korea atomcsapással és totális háborúval fenyegette meg az Amerikai Egyesült Államokat. Utóbbi válaszul, mintegy miheztartás végett tette közzé a két ország katonai erejét összehasonlító videót.  

Észak-Koreának mekkora területet kellene felégetnie és mennyi lakost elpusztítania, ha valóra váltaná fenyegetését?

Az USA területe 9,8 milllió km², lakossága 325 millió fő.

Észak-Korea területe 0,13 millió km², lakossága 25 millió fő.

Elhúzódó háború esetén fontos a háborús felek GDP-je.

Ez az USA esetében 18.558 trillió USDollár, Észak-Korea esetében 0,025 trillió USDollár.

Katonai kiadásokra az USA évente 581 billió USDollárt, Észak-Korea 7,5 billió USDollárt fordít.

A tájékoztató a katonai erő részletezésével kezd érdekessé válni. Bár a két ország hadserege létszámban nem jelentősen tér el (az ázsiai országban mindenki, még a nők is kapnak kötelező katonai kiképzést), az USA-nak 990.000 fő, Észak-Koreának 950.000 katonája van.

Nagy eltérések a fegyverzetben vannak, a tankok, harci járművek, hadihajók és harci repülők terén. Ott az USA általában 5-10-szeres túlerőben van.

Ám a jövő háborúját nem a fegyverek száma dönti el, hanem azok hatóereje és korszerűsége, úgyszintén nem a katonák létszáma, hanem a felszerelésük, ill. kiképzésük színvonala és alapossága. Egyesült Államok hadserege e két területen is döntő fölénnyel rendelkezik.

Sajnos, megakadályozhatatlan, hogy egy zavaros elme öngyilkos háborút kezdeményezzen a világ legerősebb hadserege ellen, még ha az ellencsapásban ő maga és az országa is megsemmisül. Csak remélni tudjuk, hogy nem kerül sor egy pusztító háborúra, amely többmillió ember életét veheti el –értelmetlenül.

 

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: