You are here

Az óceán egyik leghangosabb állata

A Japán partok mentén élnek a Leocratides kimuraorum nevezetű apró teremtmények, melyek folyamatosan egymással harcolnak és ezzel megzavarják az óceán csendjét.

 Ezek az élőlények a tengeri férgek családjába tartoznak. Tengeri szivacsok belsejében élnek 85-170 méter mélyen.

 A gyűrűsférgek teste szinte átlátszó, 29 milliméter hosszú és hatalmas csápjaik vannak. Ha egy szóval kellene jellemeznünk őket, akkor leginkább a nagyszájú jelző illene rájuk, mivel hatalmas szájnyílásuk van és ezzel együtt hangosak is.

Igen harcias lények. Amikor két példány összecsap, egymás felé fordítják a szájnyílásukat, torokizmaikat először gyorsan kitágítják majd összehúzzák. Ez alatt a mozdulat alatt keletkezik egy buborék, amit egymás felé irányítanak.

A Kiotói Egyetem kutatói hidrofonnal rögzítették az állatok hangját harc közben. A hang egy nagy durranásra hasonlít, ami 157 decibeles is lehet. Rjutaro Goto- a kutatás vezetője- szerint, a laborban ez a hang egy csettintésre hasonlít, de természetesen ez a vízben még hangosabbnak hat.

Ezek a férgek nemcsak akkor adnak ki ilyen hangot, amikor harcolnak. Igaz, hogy  elsősorban a harc része lehet ez a hang hatás, de a kutatók nem tartják kizártnak azt sem, hogy valamilyen kommunikációs célt is szolgál.

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: