You are here

Az év tűzijáték meglepetése a pálmafa-forma

Pálmák

Japánban hagyománya van a nyárvégi fesztiváloknak, azokon belül a tűzijátékoknak. A szervezők minden évben újabb meglepetéseket tartogatnak a nézőknek. Az év újdonsága a pálmafa-forma.

      A japán nyárvége a fesztiválokról szól. A városok kijelölt útjairól elterelik a forgalmat, megszólalnak a nagydobok, pengenek a samiszenek, kezdődik a műsor. Az úttesten felvonulnak a különböző régiók, szigetek népviseletébe öltözött táncosok. Izmos fiatalemberek kurjongatnak, hordszéken hozzák az „isten házát”. A járdán tolongó bámészkodók tapsolnak, bekiabálnak és fényképeznek. Mindenki vidám.

Pálmafák a város felett
Tűzijáték a város központjában

      A rendezvények záróműsora a hanabi, vagyis, a tűzijáték. Ez általában monumentális. A magasra lőtt rakéták robbanáskor képet alkotnak, melyeket a nézők hangos tetszéssel jutalmaznak. Felhangzanak a japán csodálkozás jelei, amit hangos taps kísér.

Pálmaliget
Zűzijátékalkotta pálmaliget

      Az év hanabi-újdonsága a pálmafa, vagy pálmaliget. A monumentális színes csillagszórók jelzik a nyár végét. Ám, mint a természet legtöbb megnyilvánulását, Japánban ezt is optimistán, vidáman fogadják. Jövőre is év lesz. Vajon milyen tűzijáték újdonsággal?

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: