You are here

Az Arany Sas Díj eredményhirdetése

A továbiakban, közös megállapodás alapján közöljük a Magyar Irodalmi Lap (MIL) pályázatának eredményhirdetését és díjnyertes műveit, ahogy a MIL is közölte Magazinunk író-újságíró pályázatának sikeresebb pályaműveit.

Tisztelt Pályázók!

 

A Magyar Irodalmi Lap 2013. tavaszára meghirdetett

Arany Sas Díj pályázatának eredménye a következő:

 

I. díj

Arany Sas Díj trófea, oklevél és Hungarovox-könyvcsomag

Szabó Jolán (Budapest): Otthoni ízek

 

II. díj

Oklevél és Hungarovox-könyvcsomag

Papp Dezső (Budapest):Haláltánc – Drégely 1552. Júl. 6-9 Cristian Blanka (Barót, Kovászna megye): Harsogó Babilon

 

III. díj

Oklevél és Hungarovox-könyvcsomag

Papp Dezső (Budapest):Haláltánc – Drégely 1552. Júl. 6-9 Pusztai-Tárczy Beatrix (Beregszász): Mese a Szeretetről

 

 

A zsűri különdíja

Oklevél és Hungarovox-könyvcsomag


Takács Zsolt
(Debrecen): El nem mondott beszéd

 

 

A díjakat postán küldjük meg a pályázóknak.

A díjazott műveket, ill. díjazásra nem került, de szintén színvonalas műveket folyamatosan közöljük Lapunkon.

 

 

A díjak indoklása

 

Szabó Jolán: Otthoni ízek

A mű különböző társadalmi szinteken élő emberek eltérő belső értékét ütközteti. Az anyagi gondokba kényszerített vidéki kisemberek összetartanak, magasra kapaszkodott társuk pedig tőlük végleg elszakadva éli az “uralkodó réteg” fényűző életét. Az írás csattanójaként legnagyobb áldozatot a legszegényebb, legkivetettebb hozza. Tehát az ő belső értéke a legmagasabb. Találó társadalomkritika és csipetnyi humor teszi színessé a pályaművet.

 

Cristian Blanka: Harsogó Babilon

A történet csiki környezetben, egy március 15-i ünnepi megemlékezésen zajlik. Témája egy fúvószenekarban másodprímásként trombitáló fiatal leányka lelki küzdelme és váratlan megvilágosodása. Öreg zenésztársának hirtelen halála napvilágra hozza a kislány belső értékeit, a hazaszeretetet, a történelmi nagyjaink iránti tiszteletet, és végül: a kötelességtudatot! Néhány perc alatt felnőtté válik. Megható, elgondolkodtató, felemelő és tanulságos történet.

 

Pusztay-Tárczy Beatrix: Mese a Szeretetről

Egy város lakóinak nevei viselőjük “belső értékét” szimbolizálják: Gyűlölet, Pletyka, Harag, Gyilkos, Viszály, Irigy, Buja, Lusta, Boldogtalan, Mértéktelen, Kérkedő. Ebbe a városba költözött a Szeretet nevű fiatalember, akit két barátja támogatott, Hit és Reménység.  A gonosz értékrendűek úton-útfélen támadták a fiatalembert, aki a szeretével mindig leszerelte őket. Végső tehetetlenségükben összefogtak ellene és megölték, de a szeretetet nem tudták elpusztítani.

 

 

Zsűrizés

Pályázatunkra több mint 300 pályamű – többezer oldal szöveg – érkezett. Örömünkre a tavalyi pályázathoz képest sok határon túli magyar is beküldte írását. A zsűrire nagy súly nehezedett a nagyszámú színvonalas írásból a három legjobb kiválasztásakor.

A beérkezett műveket első körben a szerkesztőség ellenőrizte, hogy a pályázat kiírásának megfelelnek-e. A szerzők nevét és minden adatát letétbe helyezte, és a zsűritagokhoz csak a szerzőnév nélküli, csupán címmel ellátott pályaműveket továbbította.

A három zsűritag a pályaműveket külön-külön kapta meg, és egymástól függetlenül alakította ki a véleményét. A döntése szerinti legjobb művek címét sorrendbe állítva küldte meg Szerkesztőségünknek. Ezeket egybevetve került ki az első három díjazott.

A nagyszámú színvonalas pályamű és a díjazás megnyugvással töltötte el a Magyar Irodalmi Lap szerkesztőségét, hogy az általa hirdetett Arany Sas Díj pályázat betöltötte küldetését. A pályázatok sajátossága, hogy csak a három legjobb pályamű kaphat díjat. Megköszönjük minden kedves pályázónk fáradságát és a zsűri lelkiismeretes munkáját.

Lapunkon a jövőben is – díjazástól függetlenül – készséggel közzé tesszük minden kedves írótársunk színvonalas művét.  Írjatok!

 

Sikeres alkotómunkát kívánva,

Üdvözlettel:

a Magyar Irodalmi Lap
Szerkesztősége

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: