You are here

Atom-agitáció

Japán atomreaktorok

A japán iparügyi miniszter, Kaieda Banri, az üzemen kívül helyezett atomerőművek újraindításán fáradozik. Tudvalévő, Japán 52 atomerőművéből jelenleg csak 19 működik. Az atomerőművek műszaki állapotát 11 havonként kötelező felülvizsgálni. Ez után illetve a közben adódó műszaki problémák esetén az újraindításához két engedély szükséges: az illetékes minisztériumi hivatalé, ill. a helyi önkormányzaté.
A fukushimai atomerőmű katasztrófáját és sugárzását követően a kormány több atomerőművet leállíttatott műszaki felülvizsgálatra. A helyi önkormányzatok azonban március 11-e után egyetlen engedélyt sem adtak ki az újraindításukhoz.

A Kaieda iparügyi miniszter szeretné meggyőzni az atomerőművek környékének lakosságát és önkormányzatait a működési engedély kiadására. Mint mondotta, az atomreaktorokon végzett szigorú mérések bizonyítják, hogy azok súlyos balesetet is kibírhatnak. Nem történt pontosítás arra vonatkozóan, hogy a miniszter mit ért súlyos baleset alatt. (Az ország atomerőművei állítólag 8-as erősségű földrengést bírnak ki, a márciusi rengés viszont 9-es erősségű volt.) Kérdés, hogy ha az újraindított reaktoroknál mégis krízis történne, az elhárításában kikre számíthatnak? Azokra a szakemberekre, akik jelenleg is a márciusi krízis elhárításán dolgoznak?

A kormány alaposan el fogja magyarázni a lakosságnak az atomenergia biztonságosságát. A áramtermelés további növelésére a növekvő nyári  energiaigény miatt feltétlen szükség van.  Az energia kiesés a japán ipart teljesen padlóra küldi. A miniszter –úgymond- készen áll az érintett településekre utazni, hogy a lakosságot és önkormányzatokat rábírja a reaktorok újraindítására.


Doma-Mikó István

Főszerkesztő
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/jovo-tavaszra-minden-japan-atomeromu-leall/
http://interjapanmagazin.com/almatlansag-ingerlekenyseg-halalfelelem/

http://interjapanmagazin.com/alabecsultek-fukushima-sugarfertozeset/

http://interjapanmagazin.com/a-japanok-fele-sugarszennyezett-ma-dozismaximum/

http://interjapanmagazin.com/ahol-nem-minden-a-boldogsagtol-sugarzik/

http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/
http://interjapanmagazin.com/hazalatogatas-atomsugarzott-otthonokba/
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: